Hogyan lehet a csalódottságot éremre váltani?

2016.08.11. 15:34

Cseh Lászlónak nem szokatlan, hogy egy rosszul sikerült első verseny után össze kell kapnia magát, és a folytatásban kell megmutatnia a képességeit. Cseh az előző három olimpiáról rendre érmet hozott, most a rosszul sikerült 200 pillangó után pénteken 100 pillangón javíthat.

Eddig háromszor fordította át a csalódottságát egy érembe, jöhet az újabb, soha vissza nem térő alkalom.

  • A 2011-es sanghaji vb-n nem sikerült neki jól a 200 pillangó, de másnap egy kicsit indulatból is úszva az utolsó ötvenen a hetedik helyről a harmadikra zárkózott fel.
  • A 2012-es londoni olimpián 400 vegyesen váratlanul nem jutott be a döntőbe, majd 200 pillangón sem, de 200 vegyesen kiküzdött egy bronzot.
  • A 2013-as barcelonai vb-n 200 vegyesen lett ötödik, de aztán 100 pillangón bejött az ezüstéremért.

Most megint meg kell mutatnia, hogy dacból vagy indulatból jól úszva mire képes.

Hargitay András szövetségi kapitány úgy értékelt, hogy lehet olimpiai arany nélkül élni, erre ő is egy jó példa, hiszen ő is volt világbajnok, de az olimpián soha nem jött össze neki az első hely.

„1972-ben nem hittem benne eléggé. Ez egy nagyon fontos kérdés. Most mondjak egy közhelyet, hogy minden fejben dől el? Laci jó időket úszott az edzéseken, a versenyen azonban nem tudott javítani az elődöntőhöz képest. Lacinak és az edzőjének lesz pár napja, hogy rendbe tegye a fejét, és megint előhúzzon valamit. A külső segítség, Csernus Imréé sem hátrányos, mert kizökkentheti. Képes 100-on is a győzelemre. 100-on is neki van a legjobb ideje idén. Még akkor is, ha azon a távon is versenyezni fog Phelps. Görcsösen viszont nem fog menni. Az úszás pszichés sport, mindenki rengeteget dolgozik év közben. Nincs veszítenivalója, neki is tudnia kell.”

200 pillangón is neki volt a legjobb eredménye – májusban 1:52,7-et úszott –, de ettől 4 másodperccel elmaradva fejezte be a keddi finálét.