Albert, Lipót
3 °C
12 °C

A medencének (is) köszönhető a sok úszórekord

2016.08.12. 08:59 Módosítva: 2016-08-12 17:12:56

Nemcsak a sportolóknak, hanem a szervezőknek is köszönhető, hogy sok nagyon jó úszóeredmény születik a riói olimpián. Mert bár a szervezőket elég sok bírálat érte a játékok előtt, és a létesítmények minőségével kapcsolatban elég komoly félelmek merültek fel, a „gyors” úszómedencékkel a Time cikke szerint mindenki nagyon elégedett.

Elsőre ez persze furcsának tűnhet, hiszen a víz az víz, nem? Hát, nem teljesen: medence és medence között is vannak különbségek, amelyek elég komoly hatással lehetnek arra, hogy milyen gyorsan lehet úszni az adott medencében. Röviden arról van szó, hogy minél „feszesebb”  marad a medence vize , minél kevésbé tudják felkorbácsolni a versenyzők, annál jobb időket lehet úszni benne.

A riói medence előnyei, hogy 

  • ahogy Peking óta az olimpiai medencék, úgy ez is 3 méter mély, ezért nehezebben verődnek vissza a vízlöketek a fenekéről;
  • 10 pályás, a szélső egy-egy pálya mintegy pufferzónaként működik, hogy a medence oldaláról se verődjenek vissza a hullámok, és így minél kevésbé zavarják a versenyzőket a haladásban;
  • jók a lefolyók a szélén, ezek tesznek róla, hogy semmiképpen se verődjön vissza semmi, hanem gyorsan lefolyjon;
  • és az is számít, hogy milyenek a pályákat elválasztó kötelek: a rióiak a jelek szerint szépen vezetik el a hullámokat, nem verik vissza őket.
  • Egy olvasónk pedig arra is felhívta a figyelmet, hogy a medence "gyorsaságát" illetően a víz összetétele és a hőmérséklete is rengeteget számít,
  • ahogy a levegő és a víz hőmérséklete közti különbség is hatással van rá.

De a riói medence látszólag még így sem éri el a pekingi szintjét, legalábbis az időeredmények fényében.

2008-ban a 34 úszószámból 29-ben dőlt meg a rekord, 25 világ- és 65 olimpiai csúcs született a játékok alatt. Négy évvel később viszont már csak 19 számban mentek jobb időt, mint előtte valaha, kilenc világ- és 25 olimpiaia csúcs született. Rióban valamivel több rekorddöntésre lehet számítani, mint amennyi Londonban volt. Pekinget viszont már nem fogják behozni, részben azért sem, mert ott a mostaninál gyorsabb, ám azóta betiltott úszódresszeket használtak.

A szerda esti úszószámokkal együtt a férfiaknál négy világcsúcs és 13 olimpiai rekord, a nőknél hat világcsúcs és 19 olimpiai rekord dőlt meg eddig összességében, ebből az úszó nők négy világrekordot, kilenc olimpiai rekordot, a férfiak egy világrekordot és három olimpiai rekordot döntöttek meg.

David Marsh, az amerikai női úszócsapat edzője szerint egyébként lehetne jobb is a riói medence. Bár majdnem mindenben tökéletes, egy kicsit le kéne tekerni a vízforgató rendszert, és az sem segít, hogy a medence két végének fala lapos, mert így a kelleténél kicsit jobban visszaveri a hullámokat. 

Persze a Time szerint nem minden a medence, számít a hangulat, az, hogy milyen éles a verseny, és kismillió más dolog is. Például az edzésmunkában vagy akár a táplálkozás terén elért tudományos előrelépések, hogy a további tudományos vonatkozásokról ne is ejtsünk szót.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?