Az olimpiai boksz halott

2016.08.16. 19:38

Az olimpiai boksz halott!

Ez volt a sommás véleménye az ír harmatsúlyú klasszisnak, Michael Conlannek, miután botrányos (egyhangú) pontozással maradt alul az olimpiai negyeddöntőben az orosz Vlagyimir Nikityinnel szemben. 

A 24 éves, de már Londonban is bronzérmes, és világbajnoki címvédő Conlan szerint simán vitte a kedd délutáni meccset, elmondása szerint az első menet után még nem is lihegett - ehhez képest mindhárom bíró 10-9-cel az oroszt látta jobbnak ebben a menetben.

Még ő sem hitte el, hogy nyert. A közönség sem gondolta, hogy nyert. Sőt, szerintem még a sarkában se hitték el, hogy Nikityin nyert.

Az utolsó menet már átment adok-kapokba, de az ír összességében sokkal több tiszta találatot vitt be ellenfelének, a szaksajtóban mindenki neki adta a meccset, minimum 2 megnyert menettel.

A meccs után Conlan el is küldte melegebb éghajlatra az egész amatőr bokszszövetséget:

Összezúzták az álmaimat. Az aranyért jöttem, amit csalással vettek el tőlem. Az AIBA (Nemzetközi Amatőr Bokszszövetség) kibaszott csalókból áll. Egyszerűen kibaszott csalókból áll, akiket lefizetnek. Soha nem fogok többet olimpián indulni, és másnak sem javaslom, hogy az AIBA versenyein részt vegyen.

A meccs csak olaj volt a tűzre, ugyanis hétfőn a férfi nehézsúly aranyérmét a Boxing News tudósítása alapján kétes körülmények között happolta el az orosz Jevgenyij Tiscsenko a kazah Vaszilij Levit elől.  

A Guardian már az olimpia előtt egy alapos riportban tárta fel, hogy iszonyatosan elcsalhatják a bokszmérkőzéseket, névvel megszólaló bírók is elmondták, hogy az AIBA tornáin nyíltan megmondták nekik, kit is kell kihozni győztesnek. 

Mondjuk az amatőr boksz üzelmein nem szabad megdöbbenni, hiszen a korábbi olimpiákon is menetrendszerűek voltak a megdöbbentő döntések. Elsősorban az AIBA támogatóiról lehetett tudni, hogy érmeket várnak bőkezűségükért cserébe.

Minden idők leghíresebb és legbotrányosabb bundája természetesen a szöuli olimpia nagyváltósúlyú döntője volt, amikor mindenki megrökönyödésére a rendező országot képviselő Park Si-Hunt hozták ki győztesnek Roy Jones Jr. ellen (Igen, az ellen a Roy Jones ellen).