Frigyes
18 °C
24 °C

Megdöbbentő ritmusváltás után is volt még visszaút

2016.08.20. 05:20

A női ötezer méter megdöbbentően nagy versenyt hozott Rióban. Mindenki a tízezer méteren világcsúccsal nyerő etióp Almaz Ayana duplázását várt, de a hasonlóan taktikázó futót két kenyai is megelőzte kőkemény utolsó ezer méterrel.

Ayana akkora favorit volt, hogy néhány angol fogadóirodában nem is lehetett pénzt nyerni a győzelmével, csak arra lehetett tenni, hogy fut-e világcsúcsot. Az etióp elmaradt a várakozásoktól, csak bronzérmes lett.

Tízezren elképesztően erős tempót tudott diktálni, most is arra épített, hogy az átlagtempóját senki sem bírja. 1700 méter után hirtelen ritmust váltott, és nagyon hamar 20-30 méteres előnyt hozott össze. Arra lehetett számítani, hogy innen már nem lesz gondja, demoralizálja az ellenfeleket és megszerzi a második aranyát. A kenyaiak azonban másképp gondolták.

Ayana mögött hárman dolgoztak, Vivien Cheruiyot, Hellen Obiri és Mercy Cherono. Összedolgoztak, amíg lehetett, így az etióp nem került túl távol tőlük, majd nagyjából ezer méterrel a vége előtt Cheruiyot nyomta meg, mögötte Obiri futott.

Masszívan tartották az iramot, és szép lassan elfogyott Ayana előnye, aki saját korai tempóváltásába rogyott bele. Pillanatokig sem tudta átvenni a kenyaiak ritmusát. Cheruiyot és Obiri is elfutott mellette, előbbi keményen végigfutotta a távot, olimpiai csúccsal, 14:26,17-tel győzött.