Etelka, Aletta
1 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Élvezi az életet, nem választja a kegyes halált

2016.09.12. 14:17

Nem vet véget életének közvetlenül a riói paralimpia után a belga Marieke Vervoort, de továbbra is tervezi az eutanáziát, írta az MTI.

A 37 éves kerekesszékes atléta, aki 400 méteren ezüstérmet nyert szombaton, gyógyíthatatlan, degeneratív gerincbetegségben szenved, és már 2008-ban aláírta a Belgiumban engedélyezett kegyes halálhoz szükséges papírokat.

Az olimpia előtt Vervoort azt mondta, a verseny után véget vethet életének, de a sportoló vasárnapi, érzelemdús sajtótájékoztatóján ezzel ellentétesen nyilatkozott.

"A kezemben vannak a szükséges papírok, de egyelőre még minden percet élvezek. Majd ha a pillanat elérkezik, majd ha több rossz napom lesz, mint jó, ezek rendelkezésre állnak, de még nincs itt az idő" - mondta. Hozzátette, a riói az utolsó sportversenye.

Hogy lehetősége van befejezni az életét, reményt ad neki, az ő esete nyomán pedig intenzívebbé válhat a párbeszéd, a gondolkodás az eutanáziáról.

"Ha nem lennének meg a szükséges papírjaim, már öngyilkosságot követtem volna el. Remélem, más országokban, mint például Brazíliában is, lehet majd az eutanáziáról beszélni" - nyilatkozott.

Szerinte a választási lehetőség meghosszabbíthatja az emberek életét. 

"Nem arról van szó, hogy ha valaki aláírja a papírokat, két héttel később meg kell halnia. Én 2008-ban írtam alá, és tessék, 2016 van, én pedig ezüstérmet nyertem" - hangsúlyozta.

Arról is beszélt, hogy mostanra a halálfélelme már a múlté, és az eutanáziát úgy képzeli, mint egy műtétet, amely előtt elaltatják a beteget.

"Csak soha nem ébredsz fel. Békésnek tűnik az eljárás. Nem akarok szenvedni, amikor meghalok" - mondta.

Marieke Vervoortnál tinédzser korában diagnosztizálták a súlyos fájdalmakkal járó betegséget.