Árpád
-2 °C
4 °C

Hosszú Katinka elképesztő világcsúccsal olimpiai bajnok 400 vegyesen

2016-08-07T021420Z 1551732076 RIOEC87067T1L RTRMADP 3 OLYMPICS-R
2016.08.07. 03:56 Módosítva: 2016-08-07 03:59:43
Hosszú Katinka szerezte a magyar csapat második aranyérmét a riói olimpián. Négyszáz vegyesen rommá verte a teljes mezőnyt. Világcsúccsal nyert, 4:26.36 lett az ideje, több mint két másodpercet javított a korábbi rekordon. Minden idők tíz legjobb eredményéből hat most az övé.

Már az első tempók után az élre állt pillangóban, 52 századdal a világcsúcs részidőn belül volt ötven méter után. Százon már majdnem egy testhosszal vezetett, az akkor második Simizu Szakiko több mint egy másodperccel volt mögötte, ahogy a világcsúcs is. Háton még inkább elhúzott, mellen sem esett vissza, sőt még nagyobb lett az előnye, az utolsó százra több mint öt másodperc előnnyel fordult, a világcsúcs részidő is messze mögötte volt. A gyorsúszáson kicsit visszaesett, ez nála mindig egy kicsit gyengébb, de a rekordja így sem volt veszélyben. A második, Maya Diradót közel öt másodperccel győzte le.

„Még nem fogtam fel, hihetetlen, olyan érzésem volt, mintha edzésen úsznék. Mindennap a négyes pályán úsztam az iramot az edzéseken, mióta itt vagyunk Rióban. Nagyon felszabadultan tudtam versenyezni. Ennél tökéletesebb nem is lehetne – utalta a világcsúcsra és a bajnoki címre – , itt van a családom is, ez életem legszebb napja" – nyilatkozta az M4-nek.

A magyar úszó évek óta uralta a számot, 2013-ban és 2015-ben is világbajnok lett, már két olimpián is indult korábban, de még érmet sem szerzett. 2012-ben negyedik lett négyszáz vegyesen. 

Hosszú már az előfutamban sokkolta a világot, 375 méterig jobban állt a világcsúcsnál, végül 15 századdal maradt el attól, 4:28.58-cal zárt. Úszása után már az ellenfelei is azt mondták, megdönti a kínai Je Si-ven londoni olimpián elért rekordját. Idejénél is megnyugtatóbb volt, hogy riválisai nagyon messze voltak tőle. A legnagyobb ellenfelének tartott Mireia Belmonte is több mint négy másodpercet kapott.

Hosszú régóta üldözi a csúcsot, az előző két világbajnokságon is övé lett a szám aranyérme, de többször is elmondta, nagyon sokat érne neki a 400 világrekordja. Először idén márciusban tudott 4:30 alá kerülni. A marseille-i versenyen úszott Európa-csúcsot. Az előfutamban gyorsúszása miatt nem sikerült neki a rekordjavítás. Je Si-ven utolsó százmétere három és fél másodperccel volt jobb, mint Hosszúé. A kínai egyébként négy éve jobb részidőt úszott, mint a férfiaknál Ryan Lochte.

Női négyszáz vegyesen korábban Egerszegi Krisztina szerzett Magyarországnak aranyérmet, 1992-ben Barcelonában országos csúccsal lett olimpiai bajnok.

A riói olimpián ez volt a második világcsúcs, az előfutamokban Adam Peaty 100 mellen szárnyalta túl a korábbi rekordot.

Eredmények:

1. Hosszú Katinka (Magyarország) 4:26.36
2. Maya Dirado (Egyesült Államok) 4:31.15

3. Mirea Belmonte (Spanyolország) 4:32.39

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?