Vince, Artúr
5 °C
11 °C

72 lyukkal egyéni versenyt nyerni?

GettyImages-514357512
2016.07.30. 14:12 Módosítva: 2016.08.01. 14:23

1904 óta először szerepel az olimpiai programban a golf, a helyszíne a Campo Olímpico de Golfe lesz. A döntés, hogy a sport 112 év után ismét szerepeljen a nyári olimpiai programban, a 2009-es NOB-konferencián született meg, túl későn ahhoz, hogy az akkor már javában előkészítés alatt levő 2012-es londoni játékokon is szerepelhessen.  

A riói pálya kilenc kilométerre található az olimpiai falutól és hétre a sajtóközponttól, az olimpia után pedig nyilvános pályaként funkcionál majd, hogy fellendítse a sportág iránti érdeklődést Brazíliában. Egyelőre az biztos, hogy az idei riói, és a 2020-as tokiói nyári olimpián is lesz golf, a folytatásról később döntenek.

Lebonyolítási rendszer, szabályok

Az olimpiai golftornán két versenyszámot rendeznek: női (5944 méter hosszú) és férfi (6522 méter hosszú) egyénit, csapatversenyt nem. 

72 lyukas, egyéni versenyekről van szó, holtverseny esetén háromlyukas rájátszás következik. 

60 férfi és 60 női induló lesz, a tornát augusztus 11-14 között rendezik. A kezdőütésre helyi idő szerint reggel 7:30-kor (magyar idő szerint 12:30-kor) kerül sor. A négyfordulós versenyben minden indulónak négyszer kell teljesítenie a 18 lyukas pályát, a végén az nyer, aki összesítve a legkevesebb ütésből teljesíti a 72 lyukat.

  • Az egyes lyukakat 3, 4 vagy 5 ütésből kell befejezni.
  • Az eredményszámításnál az előírtnál kevesebb ütésből teljesített lyukaknál mínusz, a többől befejezettek esetében plusz pontokat írnak jóvá, így alakul ki a végső sorrend.

A kvalifikációhoz a NOB és az IGF (Nemzetközi Golf Szövetség) a hivatalos világraglistát használta. A világranglista első 15 helyezettje automatikusan részt vehet az olimpián, figyelembe véve azt a szabályt, hogy egy országból csak négy indulót engedélyeznek. Az első 15 után is a világranglistát veszik figyelembe. Magyar induló nem lesz az olimpiai tornán, ott lesz viszont a férfiak világranglistáját jelenleg vezető amerikai, Bubba Watson és a nőknél első Lydia Ko (Új-Zéland).

Érdekességek 

  • A Zika-vírus miatt számos golfozó mondta vissza a szereplést, köztük a férfi világranglista első négy helyezettje.
  • 1900 után most rendeznek másodjára női versenyt.
  • Az eddigi két olimpiai golftornán az amerikaiak, a kanadaiak és a britek nyertek csak érmet.
  • Az 1908-as londoni olimpián azért nem szerepelt a golf, mert a brit versenyzők visszaléptek, rajtuk kívül pedig csak egy induló, az 1904-es aranyérmes amerikai, George Lyon szerepelt volna, akinek a szervezők ugyan felajánlották az aranyérmet, de ő nem kért belőle.