Jenő
-2 °C
6 °C

Lebuktatta a biológiai útlevele az olimpiai bajnok futónőt

2017.02.10. 14:23

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) megfosztotta a 2012-es londoni olimpián 800 méteres síkfutásban nyert aranyérmétől az orosz Marija Szavinovát.

A második helyezett dél-afrikai Caster Semenya léphet elő bajnokká, aki négy évvel a londoni játékok után, tavaly Rio de Janeiróban első lett ebben a számban. A kevéssé nőies Semenya tavaly a leggyorsabb volt az olimpián ezen a távon, januárban pedig elvette a barátnőjét.

Szavinovát egyúttal négy évre eltiltotta a versenyzéstől a CAS, mert doppingolásra, teljesítményfokozó szer használatára utaló egyértelmű bizonyítékokat talált a sportoló biológiai útlevelében.

A 2010. július 26-án, a barcelonai Európa-bajnokság előtt és a 2013. augusztus 19-án, a moszkvai világbajnokság után rögzített adatok összehasonlításakor derült ki, hogy nem stimmel valami.

Ennek megfelelően az ebben az időszakban nyert összes érmétől megfosztották a futót, eltiltása pedig 2015. augusztus 24-től számítódik.

Szavinova 2011-ben győzött, 2013-ban második volt 800 méteren a világbajnokságon, míg a 2010-es Eb-n ugyancsak az első helyen végzett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?