Duplázták a vizes vb szállásköltségét

2017.03.10. 22:06

Összesen 5,94 milliárd forintot költött el a szervezőcég két közbeszerzési eljárás során a vizes vb-n részt vevő játékosok, újságírók, tisztviselők, VIP-vendégek és szponzorok részére biztosított szállodai szolgáltatásokra - írja az Mfor.hu az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetményre hivatkozva.

Nem csak a Duna Aréna költségvetése szállt el
Nem csak a Duna Aréna költségvetése szállt el
Fotó: Bődey János

A Hírtv.hu cikke szerint eredetileg 2,8 milliárd forintra becsülték a költségeket, tehát több mint kétszeres költségtúllépésről van szó. A költségtúllépést azzal indokolják, hogy a vizes vb időpontjában más világesemények is zajlanak Budapesten, mint például a Forma-1 és a Red Bull Air Race, ezért "a szállások előzetes lefoglalása sürgős és elengedhetetlen a világesemény sikeres lebonyolításához".

A csaknem 6 milliárdos költés két közbeszerzésből jön össze:

  • az első hirdetmény szerint a Bp2017 Világbajnokság Szervező és Lebonyolító Kft. 928,6 millió forintot költ hiányzó szállodai szolgáltatások biztosítására: A tisztviselők ellátásáról 533 millióért a Kempinski Hotel, az Adria Palace és a SAS Magyarország Vagyonkezelő gondoskodik majd (ez 38 százalékkal haladja meg az eredetileg becsült költségeket), az amerikai csapatért a Duna Szálloda Zrt. fog felelni 395,5 millióért (ez 146 százalékos költségtúllépés).
  • A második eljárás pedig 22 részeljárásból áll össze, és összesen kicsivel több mint 5 milliárd forintot költenek a szerződések alapján. A részeljárásokat és ezek költségtúllépéseit ide kattintva tudja részletesen megnézni: van közöttük például egy 357,2 milliós szerződés  az OnRiver Hotels-szel és a Fortuna Kft.-vel, ami 3,5-szeres a költségtúllépés, de az  az Accor-Pannonia Hotels és a Danubius Szállodaüzemeltető és Szolgáltató Zrt. is többször feltűnik a győztesek között.

Több rész esetében nincs viszont még nyertes, így esélyes, hogy a szerződések teljes értéke még nagyobbra fog nőni.  • Hírek
  • Megtakarítás