Kétfejű sas sem lehet az oroszok olimpiai ruháján

2017.12.17. 13:46

Pontosan meghatározta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, milyen ruhában vehetnek részt az orosz versenyzők a következő téli olimpián, amelyen az államilag támogatott dopping miatt Oroszország nem vehet részt a nemzeti színekben, és nem lehetnek ott az orosz olimpiai bizottság hivatalos képviselői sem.

A versenyzőket viszont nem tiltották el egészen, így a doppingoláson nem ért sportolók ott lehetnek Pjongcsangban. Az eddigiekhez képest az orosz sajtó újabb szigorításként fogadta a NOB vasárnapi állásfoglalását:

  • Az olimpiai ruha az orosz trikolór legfeljebb két színét tartalmazhatja. (A különböző kombinációk így többek között Liechtensteint, San Marinót vagy Monacót idézhetik. A színválasztást előzetesen a NOB-nak kell jóváhagynia.)
  • Nem csak a fehér-kék-piros hármas nem lehet a ruhán, de az orosz címer sem, és az Orosz Olimpiai Bizottság szintén kétfejű sasos emblémája sem.
  • RUS helyett OAR betűhármassal jelölik a csapatot – az Olympic Athlete from Russia rövidítésből.
  • Az orosz címer helyére az olimpiai ötkarika kerül.
  • Az orosz himnusz helyett az olimpia himnuszát játsszák orosz aranyérem esetén.

A NOB szankciója

Négy éve az oroszországi Szocsi adott helyt a téli olimpiák történetének legdrágábban megszervezett játékához. Az orosz csapat a negyedik helyen végzett 22 éremmel, köztük 9 arannyal. Moszkva felvetette, hogy bojkottálja a dél-koreai olimpiai játékokat, végül azonban mégis a NOB által megadott keretek közötti részvétel mellett döntött.

A Kreml visszautasítja az koronatanú – az orosz doppinglaborítórium Egyesült Államokba szökött korábbi vezetője, Grigorij Rodcsenkov – vallomására épülő vádakat, Vlagyimir Putyin elnök szerint a doppingolás mértéke nem nagyobb, mint más országokban, szerinte a döntés politikai okból született.