A Bánki család közelében landolt az egymilliárdos röplabdás tao-támogatás

GettyImages-526946660
2018.01.19. 14:26 Módosítva: 2018.01.19. 16:11

2017 nyarán a röplabda is bekerült a társasági adóból támogatható sportágak közé, azaz a röplabdások is odafértek végre az évről évre növekvő, tavaly csaknem 90 milliárd forintos tao-kondérhoz. A röplabda beemelését a taós sportágak közé Bánki Erik, a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke javasolta, a dolognak pedig az adott nem kis pikantériát, hogy Bánki felesége, Bánki Ágnes a Magyar Röplabda Szövetség strand- és szabadidős röplabda-bizottságának elnöke.

Bánki Erik egyébként tagja volt annak az öt képviselőnek, aki annak idején (2011-ben) kezdeményezte a társasági adóról szóló törvény módosítását, és ezzel útjára indította az ellenőrizhetetlensége és aránytalanságai miatt sokat bírált tao-programot.

Ha így nézzük, akkor a kör most bezárult,

a tao-program megálmodója a röplabdán keresztül végre saját családját is részesíthette a tao áldásaiból.

És ez nem pusztán feltételezés, ugyanis a Bánki Ágnes tulajdonában lévő Mohácsi Sport Klub Nonprofit Kft. sportfejlesztési programját igen jelentős, majd' 115 millió forintos támogatási összeggel fogadta el a Bánki Ágnest is vezetői között tudó szövetség.

A Mohácsi Sport Klub Kft. egyébként Bánkiék nagyjából 120 millió forintos EU-s támogatás felhasználásával épült Mohácsi Lovasklubján belül működik, és természetesen strandröplabdaklubot működtet.

A 115 milliós sportfejlesztési programból 40 milliónyi támogatás jut három strandröplabdapálya építésére és két mobil öltöző telepítésére, a megadott helyrajzi szám alapján, a lovasklub területén.

A mohácsi tao-program árazása helyenként elég nagyvonalúnak tűnik

A három strandröplabdapályát például 23 millióért építik, azaz 7,3 millió forintért darabját, noha a sportágban ténykedő forrásunk szerint egy pálya úgy 3-3,5 millióból megvan. Az pedig már szinte szóra sem érdemes, hogy 45 ezer forintos egységáron vesznek 105 pár teremcipőt az utánpótlásban igazolt 80 játékosuk számára (többségük gyerek), noha ilyen drágán gyakorlatilag nem találni röplabdacipőt, még kiskereskedelmi áron sem. Persze egy tao-program elbírálásánál az már tényleg senkit nem érdekel, hogy a mezítláb játszott strandröplabda termi edzéseihez a profi röplabdások csúcscipőit vennék szakmányba a gyerekeknek. Míg például a mohácsiak NB I.-es partnerénél, a PEAC-nál kereken tízezer forinttal olcsóbb cipővel is beérték a teremröplabdában versenyző utánpótlásuk számára.

Beach please

Ám ennél is sokkal, de sokkal érdekesebb, hogy a 2017-ben benyújtott programok közül toronymagasan legmagasabb összeggel egy bizonyos Beach Sport Kft. programját fogadták el. A cég pécsi bejegyzésű, és a jelek szerint elég egyértelműen kapcsolatba hozható Bánki Erikkel, a Fidesz Baranya megyei erős emberével  – és korábbi megyei elnökével –, aki üzletemberként évtizedek óta igen aktív szereplője a megye gazdasági életének.

A Beach Sport Kft. – élve a szabályok adta lehetőséggel – két programot nyújtott be a Magyar Röplabda Szövetséghez. Ebből a kisebbik valamivel több mint 81 millió forinttal ment át, a nagyobbik viszont felborította az asztalt.

1 015 820 480 forintos összeggel hagyták jóvá.

Az egymilliárd forint feletti összeg annak fényében válik igazán naggyá, hogy az eddig elbírált 98 programra (a 108-ból) összesen jut körülbelül 7,1 milliárd forint támogatás.

Azaz a Beach Sport Kft. programja egymaga elvitte a strand- és teremröplabda csapatoknak jutó összes tao-támogatás bő 14 százalékát. Hasonló nagyságrendű sikerrel csak a Vegyész Röplabda Klub Kazincbarcika dicsekedhet, ők összesen nagyjából 940 millió forintot kaptak. Elég fontos különbség, hogy a kazincbarcikai klub a magyar röplabdázás egyik bástyája emberemlékezet óta, ami viszont a legkevésbé sem mondható el a Beach Sport csapatáról.

Valószínűtlen nagymenő

Gondolnánk, hogy egy ilyen mértékű támogatás kedvezményezettje csakis egy megbízható alapokon nyugvó, nagy múltú vállalkozás lehet. A Beach Sport Kft. esetében viszont mi sem áll távolabb a valóságtól. Hogy mást ne mondjunk,

a cég 2015 nyarától 2017 őszéig végrehajtás alatt állt adóhátralék miatt, így már az sem teljesen világos, hogy a nyáron még meglévő köztartozásával miként vehették fel a Magyar Röplabda Szövetség tagjai közé.

Van itt érdekesség elég. Némi internetezés és informálódás után a következőket sikerült megtudnunk a magyar strandröplabda-újszülött Góliátja mögött álló vállalkozásról.

A céget 2011 novemberében jegyezték be Pécsen, MONDIS-CONSULT Tanácsadó Kft. néven, a tevékenységi köre pedig üzletviteli és egyéb vezetési tanácsadásból állt egészen 2017 áprilisáig. Ekkor hirtelen sportegyesületi tevékenységre váltottak, kiegészítve többek közt sportlétesítmény működtetésével és testedzési szolgáltatásokkal. A cég neve 2017 júniusában változott Beach Sport Kft.-re, az új név bejegyzése két nappal követte a röplabda taós sportágak közé emeléséről szóló parlamenti döntést. 

A cég tulajdonosa egy bizonyos Szalai Marcell, akinek édesanyját, dr. Kamondi Mónikát valamennyi megkérdezett forrásunk Bánki Erik megbízható emberének nevezte, aki régóta szolgálja tudásával Bánkiék vállalkozásait.

Kamondi és Bánki kapcsolatának kezdete a múlt homályába vész, de az biztos, hogy az ügyvédet a helyi fideszes önkormányzat számtalan komoly megbízással látta el az évek során, többek közt olyan botrányos ügyletekben is a várost képviselte, mint a Zsolnay-gyár eladása vagy a buszbotrány, illetve 2009 és 2012 között mintegy 37 millió forint értékű megbízást kapott a városvezetéstől tanácsadásért. (Információink szerint ez az összeg azóta jelentősen nőhetett.)

A Beach Sport Kft. Kamondi Mónika ügyvédi irodájába van bejegyezve (Pécs, Zrínyi utca 9.), ami a Bánki család három másik vállalkozásának is székhelye, ha pedig megnézzük a Mohácsi Sport Klub cégbejegyzését, meglepetésünkre azt találjuk, hogy a cég kézbesítési címe szintén megegyezik dr. Kamondi Mónika irodájának emailjével (drkamondi.iroda@t-online.hu).

Bánki Ágnes és a Szalai család kapcsolatát jelzi az is, hogy mind Szalai Marcell, mind édesapja, Szalai Sándor (a Fidesszel szimpatizáló Pécsi Napilap tulajdonosa) egyaránt Bánki Ágnes ismerőse a Facebookon (Kamondi Mónikának nincs profilja).

A Beach Sport Kft. csapata egyébként Budapesten működik (a BME fedett pályáin tartják az edzéseket), és információink szerint egy Budapesten megvalósítandó infrastrukturális beruházáshoz igényelte és kapta meg az egymilliárdos támogatásról szóló jóváhagyást. 

Hogy miért kellett Bánkiék hű ügyvédjének nem túl veretes családi cégére (a tulajdonos jelenleg Kamondi huszonéves fia) írni a fővárosi klubot, annak megfejtését az olvasóra bíznánk.

Magára a fedett strandröplabdaközpontra a sportágban dolgozók szerint egyébként tényleg égetően nagy szükség lenne, de hogy miért pont a Beach Sport építheti, arra senki nem tudott más racionális választ adni, mint hogy ki áll mögötte.

Még néhány rejtély

Egybeesés továbbá, hogy a Beach Sport és a Mohácsi Sport Klub ugyanazzal az élvonalbeli csapattal kötött együttműködési szerződést, ezzel javítva taózásának feltételein. A pécsi PEAC és a Mohács partnersége még földrajzi alapon kézenfekvőnek tűnik, a budapesti Beach Sport esetében viszont nem annyira egyértelmű, hogy miért egy 200 kilométerre lévő klubnak nevelnének strandröplabdázókat. A PEAC-nál egyébként nincs strandröplabda-szakosztály, sem saját, sem kapcsolódó.

Hasonlóan izgalmas kérdés, hogy az egymilliárdos infrastruktúra-fejlesztést egy olyan cég csapatára bízta a szövetség, aminek árbevétele 2015-ben és 2016-ban 0 forint volt, saját tőkéje pedig nem érte el az 5 millió forintot, míg kötelezettségeinek értéke 6,7 millió körül járt. Ami egy kicsit hülyén veszi ki magát ahhoz képest, hogy az egymilliárdos támogatás mellé még kéne valahonnan 300 millió forint önrész, mivel a tárgyi eszköz beruházások 70 százalékos intenzitással támogathatóak taóból. Hogy ki szállhatott be a cégbe ennyi pénzzel, vagy állhat mögötte, ez egyelőre titok.

A Beach Sport Kft. (korábban Mondus-Consult) nulla forgalma mellett azzal is büszkélkedhet, hogy  egészen 2017. szeptember 11-ig végrehajtás alatt állt adótartozás miatt, egy köztartozással rendelkező szervezet pedig nem nyújthat be tao-programot. Szerencsére a szeptember 15-i határidő előtt négy egész nappal (!) sikerült rendezni a dolgot. 

2017 júniusában egyébként az akkor még fennálló, két éve lejárt köztartozás nem gátolta meg a vállalkozás tagfelvételét a Magyar Röplabda Szövetségbe, ami az egyik alapfeltétele volt a taózásnak

Elvileg a szakszövetség versenyrendszerébe való nevezés is az lenne, amit viszont a törvény kifejezetten tilt köztartozás esetén, ám végül ebből sem lett gond, mert az MRSZ máig nem készült el a 2018-as strandröplabda-bajnokság kiírásával.

A taóval született strandröplabdaklub

A taózás lehetőségeinek kihasználásához jól jöhet a kluboknak, ha adott esetben egy vállalkozás égisze alatt működnek. A Beach Sport Kft. ellenben nem egy már működő strandröplabdaklubot takar, az egyesület még a kifejezetten fiatalnak számító hazai strandröplabda világában is a legújabb fejlemények közé tartozik. Mindössze 2017 május-júniusa óta működik, vagyis nagyjából azóta, hogy elfogadták a tao-törvény módosítását. A klubnak honlapja sincs, egyelőre még csak a beachsportse.hu domain bejegyzéséig jutottak el, erre 2017. december 29-én került sor.

A pécsi címe ellenére a budapesti csapat egyedüli profilja a strandröplabda-utánpótlás nevelése, ebben viszont pá rhónapos múltja ellenére máris az ország legnagyobb egyesületének számít. Az egyik ott dolgozó szakembertől kapott információ szerint 89 igazolt játékosuk van, és még további 16 leigazolása várható. Hogy honnan lett egy csapásra majd száz versenyzőjük, miközben a hazai mezőny legeredményesebb klubjainak többéves munkával sem sikerült ennyi strandröplabdázó fiatalt összegyűjteniük, arra az egyik megkérdezett szakember azt felelte, hogy

azt én is szeretném tudni.

A Beach Sportnál dolgozó informátorunk szerint más egyetemi csapatokkal is terveznek kapcsolatot, illetve az ő indoklása szerint az ilyen együttműködések révén az egyetemi tanulmányok perspektíváját tudják nyújtani a neveltjeiknek. Ami a Beach Sport és a Mohács kapcsolatát illeti, a BS általunk megkeresett szakembere nem szívesen beszélt erről a témáról, de egy közös edzőtáborozást például bőven elképzelhetőnek tartott.

Kérdéseinket elküldtük a Beach Sport Kft.-nek, illetve a Magyar Röplabda Szövetségnek is, ha kaptunk választ, frissítjük cikkünket.