Cecília
4 °C
6 °C

Szörnyű sérülést szenvedett a transznemű súlyemelő

2018.04.09. 18:42

Kisebb feszültséget és sportdiplomáciai botrányt okozott, hogy a korábban férfiként élő, nemet váltó Laura Hubbard a nők között indult a Nemzetközösségi Játékok súlyemelő versenyén. Sokan azzal érveltek, hogy jogosulatlan előnnyel indult a sportoló férfi hormonjai miatt. A vitát végül egy sérülés zárta le.

A most 40 éves Hubbard, 2014-ig (Gavin néven) a férfiak között versenyzett. Ezután döntött arról, hogy nemet vált. A tavalyi világbajnokságon már a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) engedélyével a nők között indult. Az anaheimi vb-n szerzett is két ezüstérmet a plusz 90 kilósok között, de folyamatosan érik a támadások.

„Az az erős meggyőződésünk, hogy a súlyemelés mindig is nemspecifikus sportág volt, férfiak és nők között, nem pedig különböző tesztoszteronszintű egyének között." – protestált Hubbard ellen az ausztrál szövetség elnöke, Michael Keelan, de a szamoaiak és a nauruiak is kritizálták. Igaz, hivatalos panaszt senki sem tett.

Hubbard azzal védekezik, hogy folyamatosan ellenőrzik a tesztoszteronszinjét, és az alacsonyabb, mint a NOB által előírt érték. Vannak olyan ellenfelei, akik nem is a hormonjaira és izomzatára hivatkoznak, hanem a férfiak között szerzett tapasztalatát érzik nagy előnynek. Alison Heather fiziológus professzor szerint pedig nemcsak a hormonszintet kell figyelembe venni. A nőknél nagyobb méretű szíve és tüdeje, valamint csontszerkezete is előnyt jelent.

Az Ausztráliában rendezett Nemzetközösségi Játékokon a szurkolók mellé álltak, Hubbard jól is kezdett a versenyen, 120 kilós szakításával máris hét kilót vert ellenfeleire. Az új-zélandi többször is emeltetett, 126-nél rontott, végül 132 kilónál jött ki újra. Hubbard felállt a súllyal, de nem tudta megtartani, kifordult a könyöke, valószínűleg el is szakadt benne egy szalag. (Rosszul sikerült kísérletéről itt látható videó.)

A versenyt így kénytelen volt feladni, de azt nyilatkozta, nem bánja, hogy megpróbálta a legjobbját nyújtani.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?