Cecília
4 °C
6 °C

Felfoghatatlanul nagy sikert ért el, bedobták a Balatonba

2018.08.13. 13:09

A vitorlázásban történelmet sikert elérő Berecz Zsombor hazatért, és ahogy a Vitorlázás Magazin megörökítette, ilyen ünneplés fogadta Alsóörsön. 

Az M4 felvételén pedig az is látszik, hogy bedobják a Balatonba.

Hogy miért lesz legenda belőle?

Olimpiai számban még nem nyert magyar korábban, és a finn dingiben elért vb-siker értékét egyértelműen növeli, hogy négyévente rendezik meg csak a versenyt. 2003-tól öt ilyen típusú világbajnokságot rendeztek, mint most. Kétszer Spanyolország, egyszer Portugália, egyszer pedig Ausztrália adott otthon a versenynek.

A dániai Aarhusban most arany nélkül maradt Ausztrália, Nagy-Britannia és Spanyolország is a nagyhatalmak közül, ami szinte felfoghatatlanná teszi, mekkora eredményt ért el a 32 éves Berecz. A rendező Dániának is egy érem, egy bronz jutott mindössze.

Férfi világbajnoka a magyar sportnak idén még nincs.

Berecz aranyérme mindjárt az örökranglista 18. helyére repítette Magyarországot.

A finneknek, németeknek, oroszoknak például még nincs aranyuk, amióta ilyen a lebonyolítás, és nekik 2022-ig várniuk is kell.

Az előző olimpián, Rióban már nyert futamot a magyar versenyző, Tokióban nyilván többre vágyik már. A finn dingi egyébként a legrégebbi olimpiai státuszban szereplő hajóosztály.

Luca Devoti – aki a versenyszám legnagyobb klasszisa, egyben Berecz edzője - azt mondta még a riói olimpia előtt: szeretné, ha már végre egy kelet-európai dobogósa is lenne a csoportjából. „Jelen pillanatban én vagyok az egyetlen nála Kelet-Európából” - magyarázta Berecz egy korábbi cikkünkben.

Berecz másik edzője, Kelemen Tamás, akivel szinte testvéri lett a kapcsolata - erről már budapesti sajtótájékoztatót elérzékenyülve beszélt. Elmondta azt is, ha az év elején történik bringás balesete, nem tavasszal, valószínűleg nem ülhetne most itt.

"Ám a sérülés hatására pszichológus segítségét is igénybe vettem, és rengeteget köszönhetek a feleségemnek is, aki rávezetett a mentális felkészülés fontosságára"

- nyilatkozta.

"Az utolsó futamban ott volt a Jóisten keze, amikor leküldte ránk azt a vihart, és előttem senki sem tudta kezelni a váratlan helyzetet, és sorra felborultak. Én viszont a 30. helyről feljöttem hetediknek."

Az a pozíció azért volt fontos, mert így esélyt kapott az éremfutamban való indulásra. Az éremfutamot pedig ő nyerte meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?