Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Alulöltözöttségi verseny lett az olimpia megnyitójából

2018-02-09T122541Z 494631635 DEVEE290YITCW RTRMADP 3 OLYMPICS-20
2018.02.09. 14:38

Napok óta arról szólt a téli olimpiával kapcsolatos hírek fele, hogy mennyire elviselhetetlenül hideg lesz, és az idő a megnyitót sem kíméli, ez a része be végül be is jött: olyan mínusz tíz fokos hidegben kezdődött meg az esemény.  De néhány bevonuló csapatot ez nem különösebben zavart.

A megnyitó első része látványos, dobolós LED-orgia lett, cikáztak a fények mindenfelé, még a lelátókról is, mert minden néző kapott maga mellé egy kisebb lámpát, közben középen mesebeli lények grasszáltak a stadion közepén. Ezt a részét hamar lezavarták a show-nak, aztán kezdődött a bevonulás, ami a hideg miatt olyan volt, mint egy gyorsított felvétel, mármint a nyári olimpiákon megszokott tempóhoz képest.

A csapatok mentek egy kört a megnyitóra és a záróünnepségre felhúzott stadionban, aztán a legtöbben húztak is befelé melegedni, nem mindenki maradt kint.

A bevonulás nagyjából a közepénél járt, amikor elkezdődött a vadulás.

Előbb a marokkóiak jöttek ki úgy, hogy nem volt rajtuk sapka, de ezt hamar überelték a bermudaiak, akik nyilván bermudanadrágban slattyogtak ki a zászlójukat lengetve. 

De mindenkit vert a tongai félisten, Pita Taufatofua: két éve a riói nyári olimpián is már ellopta azzal a sőt, hogy nemzeti viseletben, beolajozott felsőtesttel, fűszoknyában mosolyogva vonult végig. Ez még egy nyári olimpián, Rióban oké is, viszont most a phjongcshangi télben is előadta a műsort. Akkor egyébként tekvandóban indult, most sífutásban fog. 

A megnyitó ünnepségen az egymással hadban álló Észak- és Dél-Korea sportolói szimbolikusan együtt vonultak be a nézőknek integetve, közben pedig az észak- és dél-koreai politikai küldöttség is kezet fogott egymással a díszpáholyban. 

A végére maradt a magyar küldöttség bevonulása is, a csapatot Nagy Konrád vezette. 

A bevonulások után jött a show második része:

szürreális sci-fi-be csöppentünk, mintha a Ghost in the Shellt néznénk:villódzó ledekkel és lézerekkel, idő- és dimenziókapuk nyíltak, tényleg baromi hatásos volt az egész.

Csak annyi időre szakították meg ezt a vonalat, amíg a szervezőbizottság és a NOB-elnöke is beszédet mondott, szóba került a két Korea történelme és a közös felvonulás ereje, aztán pedig Dél-Korea elnök hivatalosan is megnyitotta a téli olimpiát. 

Ezek után azért még egy fokozattal feljebb csavarták a látványt a zárásra: volt békegalamb-drónokból kirajzolt snowboardozó figura, az öt karikát is a levegőben rajzolták ki. 

Az olimpiai lángot a dél-koreai műkorcsolyázó, Kim Jona gyújtotta meg. A téli olimpia műsora már az éjszaka nagyüzemre kapcsol, a történésekről az Index percről-percre tudósításában olvashat

(Borítókép:  Arnd Wiegmann / Reuters)