Tas, Anasztázia
1 °C
8 °C

Alulöltözöttségi verseny lett az olimpia megnyitójából

2018-02-09T122541Z 494631635 DEVEE290YITCW RTRMADP 3 OLYMPICS-20
2018.02.09. 14:38

Napok óta arról szólt a téli olimpiával kapcsolatos hírek fele, hogy mennyire elviselhetetlenül hideg lesz, és az idő a megnyitót sem kíméli, ez a része be végül be is jött: olyan mínusz tíz fokos hidegben kezdődött meg az esemény.  De néhány bevonuló csapatot ez nem különösebben zavart.

A megnyitó első része látványos, dobolós LED-orgia lett, cikáztak a fények mindenfelé, még a lelátókról is, mert minden néző kapott maga mellé egy kisebb lámpát, közben középen mesebeli lények grasszáltak a stadion közepén. Ezt a részét hamar lezavarták a show-nak, aztán kezdődött a bevonulás, ami a hideg miatt olyan volt, mint egy gyorsított felvétel, mármint a nyári olimpiákon megszokott tempóhoz képest.

A csapatok mentek egy kört a megnyitóra és a záróünnepségre felhúzott stadionban, aztán a legtöbben húztak is befelé melegedni, nem mindenki maradt kint.

A bevonulás nagyjából a közepénél járt, amikor elkezdődött a vadulás.

Előbb a marokkóiak jöttek ki úgy, hogy nem volt rajtuk sapka, de ezt hamar überelték a bermudaiak, akik nyilván bermudanadrágban slattyogtak ki a zászlójukat lengetve. 

De mindenkit vert a tongai félisten, Pita Taufatofua: két éve a riói nyári olimpián is már ellopta azzal a sőt, hogy nemzeti viseletben, beolajozott felsőtesttel, fűszoknyában mosolyogva vonult végig. Ez még egy nyári olimpián, Rióban oké is, viszont most a phjongcshangi télben is előadta a műsort. Akkor egyébként tekvandóban indult, most sífutásban fog. 

A megnyitó ünnepségen az egymással hadban álló Észak- és Dél-Korea sportolói szimbolikusan együtt vonultak be a nézőknek integetve, közben pedig az észak- és dél-koreai politikai küldöttség is kezet fogott egymással a díszpáholyban. 

A végére maradt a magyar küldöttség bevonulása is, a csapatot Nagy Konrád vezette. 

A bevonulások után jött a show második része:

szürreális sci-fi-be csöppentünk, mintha a Ghost in the Shellt néznénk:villódzó ledekkel és lézerekkel, idő- és dimenziókapuk nyíltak, tényleg baromi hatásos volt az egész.

Csak annyi időre szakították meg ezt a vonalat, amíg a szervezőbizottság és a NOB-elnöke is beszédet mondott, szóba került a két Korea történelme és a közös felvonulás ereje, aztán pedig Dél-Korea elnök hivatalosan is megnyitotta a téli olimpiát. 

Ezek után azért még egy fokozattal feljebb csavarták a látványt a zárásra: volt békegalamb-drónokból kirajzolt snowboardozó figura, az öt karikát is a levegőben rajzolták ki. 

Az olimpiai lángot a dél-koreai műkorcsolyázó, Kim Jona gyújtotta meg. A téli olimpia műsora már az éjszaka nagyüzemre kapcsol, a történésekről az Index percről-percre tudósításában olvashat

(Borítókép:  Arnd Wiegmann / Reuters)