Adél
-1 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Hipnózisban voltam, nem emlékszem, mivel biztattam magam

DEBRE20180221028
2018.02.21. 09:56

Az egyetlen magyar műkorcsolyázó, Tóth Ivett magyar idő szerint szerda hajnalban mutatta be a rövid programját a phjongcshangi téli olimpián.

A pontozók 53,22-re értékelték a teljesítményét, miután lejött a jégről. Ahogy megkapta az értékelését, rögtön nyilvánvalóvá vált, hogy a legfontosabb célját elérte, bekerült a legjobb 24 közé, és bemutathatja majd a kűrjét pénteken. A szerdai kűrt meg is nézheti:

Hat versenyzőt ugyanis már abban a pillanatban megelőzött. Mint később kiderült, a 30 indulóból a 23. helyre volt elég a produkciója.

Azt is megállapíthattuk, hogy 2010 után, vagyis – korábbi edzője - Sebestyén Júlia szereplése után ismét lesz magyar a kűrben.

Tóthnak ez a teljesítménye az idei legjobbja, mert a januári moszkvai Európa-bajnokságon három ponttal kapott kevesebbet. Teljesen mégsem volt elégedett, mert az egyik ugrása (tripla Lutz) nem úgy sikerült, ahogy szerette volna. Két lábra érkezett, ezért jogosan vontak le tőle. A nem tökéletesség gesztusa látszódott is arcán, amikor megköszönte a közönség biztatását, de az örömét sem leplezte. 

Mivel a kűrben is lesz ebből az elemből kettő, lesz ideje még gyakorolni, hogy még jobban menjen, és akár még előrébb is kúszhat a rangsorban.

De ne is szaladjunk előre, hiszen a rövid program előtt érzékelhetően önmagát biztatta a jég közepén. Adódott a kérdés, mivel ösztönözte magát.

„Bátorságot próbáltam magamba szuggerálni. Olyan hipnózisban voltam, hogy pontosan nem is emlékszem, mit mondtam, milyen szavak jutottak akkor eszembe. Annyira koncentráltan, hogy jól sikerüljön. És ahogy szólt a zene, mentem is tovább. Nagyon boldog vagyok, hogy még egyszer visszajöhetek ebbe a csarnokba.”

Tóth a 2017-es helsinki világbajnokságon szerezte meg az országnak a kvótát huszadik helyével, de aztán tavaly ősszel a lábát törte, egyáltalán nem volt biztos, hogy felépül az olimpiai rajtra.

A száraz bemelegítéskor nyugodt volt, alapvetően később is. Az első pontos triplája pláne megnyugtatta. Érzései szerint a lépéssora jobb volt, mint egy hónapja az Eb-n, a forgásai is jobban tetszettek neki.

Míg korábban elzárkózott attól, hogy beengedje a közönséget, most kifejezetten várta, hogy elkezdjenek tapsolni a zenére.

„Együtt voltunk a jégen, együtt mozogtunk, ebben úgy érzem, sokat fejlődtem”

- rögzítette.

Az AC/DC zenéjét (Back in Black) nem véletlenül választotta - a koreográfusának is tetszett -, jobban segít neki ellazulni a fontos pillanatokban, ezért cserélte le Michael Jacksont. A mostani zene közelebb áll a szívéhez. Ezt a zeneválasztást a sajtóbuszon is nagyon értékelték, sok tudósításban előkerült Tóth neve.

Örömjátékra készül pénteken, ám előbb egy kiadós alvásra. Aztán pedig arra, hogy a most hiányos ugrását tökéletesen mutatja majd be mindkétszer, mert tudja, hogy képes rá, jól és pontosan megtanulta.

A kűrben Carmenre fog futni, az első csoportban fogják szólítani.