Anita, Kármen
11 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Most jött el a pillanat, hogy bravúrt csináljunk

GettyImages-922919664
2018.02.23. 12:08

A férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltóval olimpiai bajnok Knoch Viktor még nem döntött arról, hogy folytatja-e pályafutását.

„Még nem tudom. Feleségem három év kihagyás után szeretne visszatérni a gyermekünk születését követően. Az biztos, hogy mindketten nem tudunk korcsolyázni, de majd együtt döntünk" – mondta az MTI-nek Knoch, akinek párja Marta Knoch, leánykori nevén Wójcik szintén rövidpályás gyorskorcsolyázó, de a jövőben lengyel helyett magyar színekben versenyezne.

A pécsi sportoló több mint tíz éve tagja a válogatottnak, így nagy rálátása van, milyen hosszú utat tett meg a sportág magyarországi fejlődése az első olimpiai bajnoki címig. A sikert abban látja, egyrészt, hogy a korcsolyasport bekerült a kiemelt sportágak közé, ami jelentősen javította a finanszírozást, illetve azt, hogy a Liu fivérek révén két világklasszisa lett a váltónak.

„Vancouver után kicsit leült a dolog. Nagyon kellett egy új impulzus, amit végül Lina [Csang Csing – a válogatott ezdője, a szerk.] hozott Szocsi előtt. Akkor már a legjobb nyolc csapat között voltunk, de a bírók megakadályozták, hogy ott legyünk a játékokon" – emlékezett vissza a kínai vezetőedző érkezésére. „Akkor már látszott a fejlődés, de egy év kevés volt a látványos eredményekhez. Egy teljes olimpiai ciklus viszont már elégnek bizonyult".

Knoch azt mondta, hogy az 500 métert elrontotta, ezért csak saját magát okolhatja, illetve szerinte váltóban is az elődöntőben ment jobban, akkor többször is előzött, míg a fináléban inkább pozíciót vesztett a csapat a futásai során. A győzelem kulcsát abban látja, hogy a Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang egyaránt világklasszis.

„A döntő előtt éppen arról beszéltünk Sanyival, hogy amikor eddig nyertünk a világkupákon, akkor mindig az élről indult, egyszer sem kellett bravúrt csinálnia. Most jött el a pillanat" – mondta a 28 éves Knoch, aki arról is beszámolt, hogy mentálisan nehéz két ilyen kiváló korcsolyázóval készülni, mert többször nem tudta eldönteni, hogy ő megy rosszul, vagy Liuék ennyire jók.

Burján Csaba egy nappal a döntő után bevallotta, hogy rettenetesen nehéz volt a felkészülés számára, a courmayeuri edzőtáborban szinte azon gondolkodott, hogy abbahagyja, és az olimpián is nagyon rossz formában érezte magát.

„Mintha elfelejtettem volna korizni, nagyon cikinek éreztem" – mondta Burján, aki úgy érezte, hogy az elődöntőre állt össze a mozgása rendesen, de az utána következő edzéseken megint gyengébben tejesített.

(Borítókép: Knoch Viktor a döntő után - fotó:  Richard Heathcote / Getty Images Hungary)