Gyula
8 °C
21 °C

Így néz ki curlingben egy szenzációs előzés

GettyImages-923620154
2018.02.24. 11:12

Az Egyesült Államok csapata történelmet írt, megnyerte első olimpiai aranyérmét curlingben, miután 10-7-re legyőzték a svédeket a phjongcshangi döntőben, amit Donald Trump amerikai elnök lánya, Ivanka is a helyszínről szurkolt végig.

A győzelmet lényegében egyetlen endben biztosították be, amit ilyen szintű curlingmeccseken ritkán látott 5 ponttal nyertek meg (általában 1, vagy 2 pontot tud hozni az egyik csapat).

Az elején fej fej mellett haladtak, három end után 2-2 volt az állás. Nyertek 1 pontra egy endet az amerikaiak, aztán mindkét oldalon jött két 2 pontra nyert end, és a svédek egyenlítése. 5-5 volt az állás, három end volt hátra a döntőből, amikor jött egy rossz end a svédektől, és bravúros lezárás az amerikaiaktól.

Egy pillanat alatt 10-5-re húztak el. Ugyan a svédek még nyertek egy endet 2 pontra, de az utolsóban már feladták a döntőt, miután matematikai esélyük sem maradt az egyenlítésre.

A Guardian szerint azért is óriási győzelem ez John Shuster skipnek (csapatkapitánynak), mert a Szocsiban elért kilencedik helye után nem igazán bízott benne az amerikai szövetség.

Ezért összerakott egy saját csapatot, amivel megnyerték 2015-ben az országos bajnokságot, fricskát mutatva a szövetség vezetésének. Onnantól már minden támogatást megkapott, és sikerült is olimpiai aranyig vezetnie a csapatát.

Pedig olimpia sem indult jól nekik, a csoportkörben jöttek a vereségek, de aztán továbbjutottak, és az elődöntőben meglepetésre kiütötték a világ legjobb csapatának tartott kanadaiakat. A döntőben pedig aztán a második legjobb svédeket is le tudták győzni.