Sport

Phjongcshang, téli olimpia

 • Phjongcshang Olympic Stadium
  Phjongcshang Olympic Stadium

  A különleges, ötszög alakú stadion 35000 néző befogadására alkalmas. Eredetileg nem is építettek volna külön olimpiai stadiont, a nyitó- és záróünnepséget a síugró stadionban tartották volna, de végül csak felhúzták a 78 millió dollárba kerülő ideiglenes létesítményt, amit az olimpia után nem sokkal le is bontanak.

 • Alpensia Ski Jumping Centre
  Alpensia Ski Jumping Centre

  Talán a phjongcshangi olimpia legkülönlegesebb helyszíne, egy futballstadionba épített síugrópálya. A 2008-ban épült stadionba eredetileg 13500-an férnek be, de a kapacitását az olimpiára 8500-ra csökkentették. 2009 óta rendeznek itt síugróversenyeket, itt volt a 2017-es világbajnokság is, a mezőny egy része tehát már ismerheti a körülményeket.

 • Alpensia Biathlon and Cross-Country Centre
  Alpensia Biathlon and Cross-Country Centre

  1995-ben készült el a központ, 2009-ben renoválták, amikor melléépült a síugrópálya. Bár papíron két helyszínről van szó, tulajdonképpen egybe épült a két létesítmény, bár két fő lelátója van. A 7500 férőhely 4500 ülő- és 3000 állóhelyre bomlik szét. Nyáron egyébként a golfpályaként is üzemel.

 • Alpensia Sliding Centre
  Alpensia Sliding Centre

  A bob-, szánkó- és szkeletonversenyek pályája a rendezési évre utalva pontosan 2018 méter hosszú. Megszokott módon az olimpiát megelőző évben itt rendezték a világbajnokságot, ami a szervezőknek és a versenyzőknek is jó teszt volt. A 7000 férőhelyből 1000 ülő, a többi álló.

 • Jongpjong Alpine Centre
  Jongpjong Alpine Centre

  Korea legnagyobb sícentruma nyaranta golfpályákat is üzemeltet, így egész évben megoldott a kikapcsolódás. Amikor nem olimpiát rendeznek itt, összesen 31 pálya várja a síelőket. 1999 óta tartanak itt versenyeket, négyszer a világkupa állomása is volt már. Az alpesi sí eseményei közül csak a szlalom és óriásszlalom versenyeit tartják itt, a többit a jóval meredekebb Jongszeon központban rendezik majd.

 • Jongszeon Alpine Centre
  Jongszeon Alpine Centre

  A lesiklás, szuper óriásműlesiklás és kombináció helyszíne. Dél-Korea egyik legelzártabb területén van, nem lesz könnyű megközelíteni. Aki mégis kimegy, azt 3600 ülő- és 2900 állóhely fogad a 2016-ban megnyílt síközpontban. A pályák építéséhez komoly erdőirtás kellett, ami nagy felháborodást váltott ki, de a szervezők szerint csak így lehetett olyan egybefüggő pályát csinálni, ami megfelel az olimpiai követelményeknek, vagyis legalább 800 méter a szintkülönbség rajta (a férfiaknál). Az erdőt az olimpia után visszatelepítik majd.

 • Phoenix Snow Park
  Phoenix Snow Park

  2016-ra készült el teljesen az olimpiára minden pálya. Itt rendezik majd a síakrobatika és a snowboard versenyszámait, összesen tizennyolcat. Érdekesség, hogy itt forgatták a helyi Autumn in my heart című tévésorozatot is.

 • Gangneung Hockey Centre
  Gangneung Hockey Centre

  A hokiarénát a tengerparti Gangneung városban húzták fel, kifejezetten az olimpia miatt. 2014-ben kezdték az építést, 2017-ra kész is volt, összesen 90 millió dollárba került. Phjongcshangtól 60 km-re található egyébként, tehát a hokimeccsek látogatása némi utazással jár.

 • Gangneung Oval
  Gangneung Oval

  A női és férfi gyorskorcsolya-számok helyszíne a 8000 férőhelyes Gangneung Oval. Az épület összesen ötszintes, három a talaj fölött, kettő a föld alatt található. Az aréna nem messze a hoki és a műkorcsolya helyszíneitől épült fel, bár eredetileg a tudományos parkba szánták volna, ott viszont elfogyott a kellő méretű terület. A helyszín 2017-re, a világbajnokságra készült el.

 • Gangneung Ice Arena
  Gangneung Ice Arena

  A rövidpályás gyorskorcsolya és műkorcsolya helyszíne, 12 ezres befogadóképességgel. Két 60x30 méteres jégpálya van benne, az egyiken versenyezni, a másikon készülni lehet. Az épületet az olimpia után is megtartják majd, a lakosság veszi használatba. Az építésénél külön környezetbarát hűtőrendszert építettek bele, hogy óvják a természetet.

 • Gangneung Curling Centre
  Gangneung Curling Centre

  1998-ban jégkorongcsarnokként nyílt meg az 1999-es Ázsia-játékokra, de később curlingpályaként is elkezdték használni, 2009 óta nemzetközi versenyeket is rendeznek is. Ez egyetlen gangneungi helyszín, ami a győztes olimpiai pályázat előtt is létezett már a városban, de 2015-16 között azért egy renováláson átment. Érdekessége, hogy mozgatható, kétszintes talaja van, az állandóan megtartott jégpályát használaton kívül az alagsorba eresztik.

 • Kvandong Hockey Centre
  Kvandong Hockey Centre

  A gangneungi katolikus egyetem területén fekszik, eredetileg az egyetem tornacsarnoka volt, de az olimpiára teljesen átépítették, hogy jégkorongmeccseket is rendezhessenek itt, de csak a női torna meccseit. Az olimpia után az egyetem visszakapja a multifunkciós létesítményt.