Síakrobatikában is lesz magyar induló a téli olimpián

2018.01.24. 20:59

A magyar színekben versenyző Swaney Elizabeth olimpiai kvótát kapott a nemzetközi szövetségtől (FIS), így a síakrobaták félcső számában indulhat a február 9-én rajtoló phjongcshangi téli játékokon, írja az MTI.

A FIS honlapja szerint két kvótát osztanak újra ebben a számban, és Swaney - akinek édesanyja magyar - második volt a várakozó listán.

A Fullsport SE 33 éves versenyzője pályafutása során 13 alkalommal végzett a világkupa-sorozatban a legjobb 30 között, legjobb eredményét, egy 13. helyet pedig tavaly december 22-én érte el a kínai állomáson.

Swaney indulása sporttörténelmi lenne, ugyanis szabadstílusú sízésben még sosem volt magyar résztvevő a téli olimpiákon.  A Magyar Sí Szövetség szerdai tájékoztatása szerint az is eldőlt, hogy sílövészetben Magyarország nem jutott kvótához.

"Több nagy nemzet visszamondott kvótákat, de a korábbi gyakorlattal ellentétben ezeket most nem osztották újra sílövészetben" - mondta az MTI-nek Kapitány Ildikó főtitkár.

Ez azt jelenti, hogy a csíkszeredai születésű Szőcs Emőke, aki Szocsiban sílövőként versenyzett, sífutásban áll rajthoz a Koreai Köztársaságban. Amennyiben biatlonban indulási jogot kapott volna, akkor sífutásban Papp Ildikó képviselte volna a magyar színeket.