Világbajnokot is megelőzve lett második a vitorlázó Érdi Mária

2019.05.04. 14:59 Módosítva: 2019.05.04. 15:19

Felnőtt pályafutása egyik legjobb eredményét érte el szombaton a vitorlázó Érdi Mária a francia Hyéres-ben megrendezett French Olympic Week versenyen, ahol a női Laser Radialban induló versenyző egy világbajnokot is maga mögé utasítva lett összetettben második helyezett – írja sajtóközleményében a Magyar Vitorlás Szövetség.

A verseny a korábbi évektől eltérően idén nem számított világkupa fordulónak, így a megszokottnál kisebb, de annál erősebb mezőny állt rajthoz: a legfrissebb világranglista első húsz helyezettje közül hatan is rajthoz álltak, köztük

  • a világbajnok belga Emma Plasschaert is,
  • a negyedik helyen álló Tuula Tenkanen
  • és az ötödik Page Railey is.

A szombati éremfutam előtt Érdi ennek ellenére 42 ponttal vezette a mezőnyt, mögötte a finn Tuula Tenkanen 51 pontot, Plasschaert pedig 70 pontot gyűjtött – itt a versenyzők minden futam után annyi pontot kapnak, ahányadik helyen végeztek, vagyis a lehető legkevesebb pont a legjobb. 

9fbb6264-4d07-4c47-acac-a1328efebeb9
Fotó: Thom Touw Photography

A magyar vitorlázó a második helynél hátrébb már nem kerülhetett, így az éremfutamon csak finn ellenfelére kellett figyelnie, de a győzelem végül nem jött össze, a finn versenyző a negyedik helyen ért célba, míg a magyar versenyző, a tizedik, vagyis utolsó lett.

Úgy gondolom, hogy egy nehezebb, balszerencsés időszakot sikerült lezárnom. Az elmúlt két versenyen, Palma de Mallorcán és a Genovában sem úgy alakultak a dolgok, ahogy szerettem volna, de ez a francia verseny kirángatott ebből a helyzetből.  Hyéres-ben gyakorlatilag mindenféle széllel volt dolgunk, sikerült alkalmazkodnom egész héten, mindössze az éremfutamon rontottam, de összességében nagyon boldog vagyok.

– értékelt Érdi, aki a közlemény szerint rendkívül kiegyensúlyozottan szerepelt, az egész mezőnyben az ő kieső futama volt a legkisebb helyezés, és ő versenyezett a legkisebb szórással. 

Biztató az olimpiára nézve, hogy a magyar versenyző sebessége a világ közvetlen élmezőnyével való összevetésben is nagyon jó minden széltartományban, a rajtok pedig  az utolsó futam kivételével mindig jól sikerültek. A klasszis következő versenye a portói Európa-bajnokság lesz május 20. és 25. között.