Magyar dzsúdós sportszerűségét is kiemelték az Európa Játékok megnyitóján

K EPA20190621308
2019.06.22. 10:00 Módosítva: 2019.06.22. 11:45

A Dinamo Stadionban rendezett, péntek éjszakába nyúló megnyitóval hivatalosan is kezdetét vette a II. Európa Játékok Minszkben. A magyar zászlót az olimpiai ezüstérmes dzsúdós, Ungvári Miklós vitte az ünnepségen.

Ungvári Miklós mögött mintegy 70-80 versenyző, szakember, vezető vonult, s mint minden más csapatot, a magyart is kitörő örömmel fogadta az aréna 22 ezer fős közönsége. A legnagyobb üdvrivalgás természetesen az utolsóként bevonuló, házigazda fehéroroszoknak járt, az ő zászlójukat a hatszoros olimpikon asztaliteniszező, Vlagyimir Szamszonov vitte, írja az MTI.

Janez Kocijancic, az Európai Olimpiai Bizottságok (EOC) szlovén elnöke azt mondta, bár Európa a legkisebb kontinens az olimpiai mozgalomban, a legeredményesebb az olimpiákon. Reményét fejezte ki, hogy az Európa Játékok, a földrész multisport-eseménye egyre erősödni fog, és ezzel a kontinens is megerősíti helyét a világ élvonalában.

A műsor végéhez közeledve levetítettek egy összeállítást, amelyben a sportpályákon történt, emlékezetes sportszerű cselekedeteket gyűjtötték csokorba: a klipben szerepelt a dzsúdós Csoknyai László is, aki egy romániai versenyen a karjában vitte le megsérült brit ellenfelét a tatamiról.

A jövő vasárnapig tartó multisporteseményen 50 ország 3667 sportolója verseng 15 sportág 23 szakágában és összesen 200 versenyszámában, a 121 magyar 14 sportágban érdekelt. A küzdelmek már pénteken reggel megkezdődtek, cselgáncsban és férfi ökölvívásban Európa-bajnokság is az EJ, míg nyolc sportágban a versenyek részei az olimpiai kvalifikációs időszaknak.

Magyar szempontból nem kezdődött jól a minszki Európa Játékok cselgáncstornája, amely az idei Európa-bajnokság is egyben, mivel a program korai szakaszában érdekeltek közül egyedül Szabó Katinka győzött, Pupp Réka és Szabó Csaba kikapott és kiesett.

(Borítókép: Tűzijáték a II. Európa Játékok megnyitóünnepségén a minszki Dinamo Stadionban 2019. június 21-én. Fotó: MTI/EPA/Taccjana Zenkovics)