Szilágyi Áron megcélozza a hiányzó aranyérmet

2019.07.15. 08:17

Hétfő reggel a női párbajtőrvívás selejtezőivel megkezdődik a budapesti világbajnokság a BOK-csarnokban. Az aktuális adatok szerint 118 ország 1071 vívója lép pástra, vagyis rekord lesz.

Mivel az olimpiai kvalifikációban az itt elért helyezések duplán számítanak, elsősorban a csapatversenyekre fókuszálnak a magyarok. A férfi és női kardcsapatnak, valamint a férfi párbajtőr csapatnak van ugyanis reális esélye arra, hogy ott lehessen a tokiói olimpián.

A három válogatott a düsseldorfi Európa-bajnokságon egyaránt érmet szerzett, mindkét kardcsapat ezüstéremmel térhetett haza, míg a párbajtőrben a bronz jutott. Ha már csapatunk lenne érmes Budapesten, egészen kivételes bravúrnak számítana.

Egyéniben is elsősorban a kardozókra kell figyelni, Márton Anna és az ifjúsági olimpiai bajnok Pusztai Liza jól teljesítettek a szezonban, Szilágyi Áron két olimpiai bajnoki aranya (2012 és 2016) után pedig harcba száll, hogy megszerezze a gyűjteményéből egyelőre még hiányzó vb-címet. Szatmári Andrásnak sikerült két éve egyéniben nyerni, vagyis egyikük végső sikere sem lenne meglepetés. Önmaguktól pedig alighanem érmet várnak el. A férfi egyéni döntőt csütörtökön rendezik, a nőit szombaton. A férfi csapatversenyt vasárnap, a nőit kedden, a programot itt találja.

Legutóbb hat éve volt világbajnokság Magyarországon, akkor a férfi párbajtőrcsapat hatalmas csatában megnyerte az aranyat. Az akkori csapattagok közül már csak Rédli András versenyzik, de a fiatalokkal kiegészülve most is harcban lehetnek az érmekért.

A Rióban győztes Szász Emese augusztusra várja a gyermekét, ő most nem indul.

A tavalyi vb-n Kínában mindössze egy bronz (férfi kardcsapat) jutott a magyaroknak, most jó lenne felülmúlni azt a szereplést.

A magyar csapat:

  • férfi tőr: Dósa Dániel (Törekvés), Mészáros Tamás (UTE), Mátyás Bálint (Törekvés), Németh András (Honvéd)
  • női tőr: Kreiss Fanni (UTE), Kondricz Kata (Honvéd), Lupkovics Dóra (Honvéd), Mohamed Aida (UTE)
  • férfi párbajtőr: Koch Máté (Vasas), Siklósi Gergely (Honvéd), Rédli András (Honvéd), Nagy Dávid (Vasas, egyéni), Berta Dániel (Honvéd, csapat)
  • női párbajtőr: Budai Dorina (Honvéd), Kun Anna (Tata), Muhari Eszter (Honvéd), Nagy Kinga (Diósgyőr)
  • férfi kard Szilágyi Áron (Vasas), Szatmári András (MTK), Decsi Tamás (Kertváros), Gémesi Csanád (Gödöllő)
  • női kard: Márton Anna (MTK), Pusztai Liza (BVSC), Katona Renáta (Vasas), Mikulik Júlia (Honvéd, egyéni), László Luca (UTE, csapat)