Kázmér
-2 °C
15 °C

Döntőt vívtak a magyar szinkronúszók, de nem sikerült a bravúr

D  AS20190720108
2019.07.20. 14:36

Először jutott magyar csapat a szinkronúszás döntőjébe, de ott nem sikerült a bravúr, nem tudtak megelőzni egyetlen csapatot sem. A magyar csapat a 12. helyen végzett a szinkronúszók szabad kombinációs versenyszámának döntőjében a kvangdzsui világbajnokságon.

A szombati, 12 együttest felvonultató döntőben az Apáthy Anna, Dávid Janka, Farkas Dóra, Gács Boglárka, Gerstenkorn Mira, Hungler Szabina, Kassai Kamilla, Péntek Lili Hajnal, Szabó Anna, Teravágimov Virág összeállítású együttes 77,9333 pontot kapott gyakorlatára.

A számos emelést és dobást is tartalmazó kűr után a vegyes zónában a csapat tagjai azt mondták az MTI-nek, hogy nagyon örültek annak, hogy javítottak pontszámukon. Mint mondták, ez a kedvenc számuk, hiszen külön csapatrészek és párosgyakorlatok is helyet kapnak az előadásban. Abban is egyetértettek, hogy a világbajnokság még inkább közelebb hozta egymáshoz az együttes tagjait.

Natalija Taraszova szövetségi kapitány egyenként gratulált minden tanítványának, majd azt mondta, a kűr elején elkövettek egy apró hibát, de ezt leszámítva minden rendben volt. "A lányok nagyon keményen dolgoztak, és a legjobbjukat nyújtották. Óriási élmény volt ez számukra, és biztos vagyok benne, hogy ez motiválja majd őket a jövőben. Nagyon fiatalok, tanulnak még minden egyes versenyből" - hangsúlyozta.

"Idén elsősorban a csapatra koncentráltunk, jövőre viszont a párosra fektetjük a hangsúlyt az olimpiai kvalifikáció reményében. Nagyon közel vannak egymáshoz a csapatok, ezért a következő szezon kemény lesz. Minél több versenyre kell járnunk, figyelnünk a visszajelzéseket, a bírák véleményét, akkor tudunk folyamatosan fejlődni.

A döntő egyik érdekes kérdése az volt, hogy a favorit oroszok milyen gyakorlatot mutatnak be, ugyanis a selejtezőben egy kisebb baki történt: a sportág "egyeduralkodói" megfeledkeztek egy szabályváltozásról, ami miatt kicsúsztak az időlimitből, ezért egy kerek pontot levontak tőlük. Ugyanakkor így is elsők voltak, de csak bő fél ponttal előzték meg a kínaiakat. Az oroszok végül nem bízták a véletlenre a dolgot, és az Igor herceg dallamaira előadott gyakorlatilag tökéletes kűrrel, hihetetlenül magas, 98,0000 ponttal nyertek.

És egy másik győzelem szinkronúszásban: a szinkronúszók vegyespárosainak szabadprogramját az Alekszandr Malcsev, Maja Gurbanbergyijeva orosz páros nyerte. Az ezüstérmet az olaszok, a bronzot a japánok szerezték meg.

Eredmények: szinkronúszás, szabad kombináció:

  • 1. Oroszország 98,0000 pont
  • 2. Kína 96,5667
  • 3. Ukrajna 94,5333...
  • 12. MAGYARORSZÁG 77,9333

(Borítókép: A magyar csapat gyakorlata a szinkronúszás szabad kombinációs versenyének döntőjében a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 20-án. Fotó: Kovács Tamás / MTI)