Gizella
9 °C
14 °C

Barta Luca és Réti Kamilla ezüstérmes a budapesti öttusa-vb-n

D  AS20190902066
2019.09.02. 19:12

Ezüstérmet nyert a Barta Luca, Réti Kamilla páros váltóban a budapesti olimpiai kvalifikációs öttusa-világbajnokság első napján. A Simon Sarolta, Guzi Blanka kettős ötödik lett, jelenti az MTI. A győzelmet a mexikói Mayan Oliver, Mariana Arceo páros szerezte meg, akik 9 ponttal gyűjtöttek többet, mint az 1329 ponttal záró Barta, Réti magyar kettős. A dobogó harmadik helyén a dél-koreai Dzsong Mi Na, Kim Un Dzsu kettős végzett.

Az augusztusi, angliai Európa-bajnokságon bronzérmes Réti, Barta duó jól kezdett, a Ludovika Arénában rendezett vívásban 30 győzelmet aratott és 18 vereséget szenvedett - mindkét váltótag 15/9-cel zárt -, ezzel második volt a dél-koreaiak mögött. Pozícióját a második szám után is megőrizte a hazai kettős, mert bár a 2x100 méteres úszásban csak a tizedik időt érte el, kicsik voltak a különbségek.

A folytatás a Kincsem Parkban kialakított öttusaarénában jött, ahol a magyar páros nem szerzett újabb pontokat a bónuszvívásban, a lovaglásban viszont remekeltek, hibátlanul teljesítették a pályát, és csak 3 másodperc időtúllépésük volt, amivel a maximális 300 pontból 297-et megszereztek, legjobbként, így át is vették a vezetést.

A lövészetekkel megszakított futásban mindegyik váltótagnak 2x800 métert kellett teljesítenie és kétszer lőnie. Réti első sorozata gyors volt, így elsőként futott ki a lőállásból, a másodikban viszont csak 12 kísérletből jött össze az öt zöld lámpa, emiatt a harmadikként rajtoló, remekül futó mexikói Mariana Arcero megelőzte őt. A váltásig Réti valamelyest csökkentette hátrányát, mögötte pedig a dél-koreai váltó futott. Barta nyolc kísérletből teljesítette az első sorozatát, a sorrend nem változott, majd a másodikban 10-ből jött össze az öt zöld, de a mexikói Mayan Oliver is sok időt töltött az állásban, így együtt indultak az utolsó körre. A közép-amerikai öttusázó nagyon erős volt, rendkívül jól futott, Barta pedig eredményesen őrizte második helyét.

Megnyert ezüst, nem elvesztett arany

„Számítottunk a jó eredményre, de ez minden álmunkat felülmúlja. Az utolsó nyolcszáz méteren sajnos nem tudtam a mexikóival menni, pedig mindent beleadtam. A lövészetnél nem kedvezett a nagy szél. A vívásban húztuk egymást, amikor egyikünknek nem ment, a másikunk szárnyalt, aztán meg fordítva” – idézte az MTI a boldogan nyilatkozó Bartát.

„Nagyon kemény volt, a lövészetben a szél megnehezítette a dolgunkat. Egészen a rajtig izgatott voltam, hiszen az élről vágtunk neki a távnak, de aztán kiment belőlem minden izgalom” - nyilatkozott Réti Kamilla.

Kállai Ákos, a női válogatott szövetségi kapitánya azt emelte ki, hogy az Eb-bronz után javítani tudtak. „Sokat fejlődtek, nőnek föl a lányok, kiegyensúlyozottan, jól versenyeztek. A két mexikói nagyon jó a kombinált számban, ehhez képest is szoros volt a verseny. Ez egyértelműen megnyert ezüstérem, nem elvesztett arany” – hangsúlyozta.

Magyarország rendezőként indíthatott két párost. A versenyben 13 csapat indult.

Eredmények, női váltó:

  • 1. Mexikó (Mayan Oliver, Mariana Arceo) 1338 pont 
  • 2. Magyarország 1 (Réti Kamilla, Barta Luca) 1329 (vívás: 30 győzelem/18 vereség/0 bónuszpont/234 pont, úszás: 2:06.02 perc/298 pont, lovaglás: 297 pont, lövészet-futás: 13:20.99 perc/500 pont)
  • 3. Koreai Köztársaság (Dzsong Mi Na, Kim Un Dzsu) 1326
  • ...5. Magyarország 2 (Simon Sarolta, Guzi Blanka) 1303 (22/26/1/203, 2:07.24/296, 278, 12:54.93/526)

Kedden a férfik váltóversenyét rendezik.