Az angolok különlegesen válaszoltak az új-zélandiak törzsi táncára, büntetés lett a vége

2019.10.30. 15:06

A Japánban zajló rögbi-világbajnokság elődöntője után a sportág világszervezete, a World Rugby kétezer fontra megbüntette az angol válogatottat, mivel a kezdés előtt szabálytalanul válaszoltak az új-zélandi válogatott előadására, írja a BBC.

Az új-zélandi rögbi-válogatott, vagyis az All Blacks tagjai minden meccsük előtt előadják a híres hakát, ami egy tradicionális maori harci tánc. A legtöbb esetben az ellenfeleik megdöbbenéssel vegyes tisztelettel figyelik az új-zélandiaiak hagyományápolását, de most az angol válogatott tagjai elhatározták, hogy reagálnak erre.

Az angolok V-alakzatban álltak fel az új-zélandiakkal szemben, azonban néhány játékos átlógott a félpályán. A rögbi szabályai előírják, hogy ilyenkor minden játékosnak a saját térfelén kell tartózkodnia. Nigel Owens játékvezető és segítő eleinte próbálták is visszaterelni az angolokat a saját téfelükre, de nem jártak sok sikerrel, aztán hagyták is az egészet a fenébe. Nem úgy, mint a World Rugby, akik szigorúan ragaszkodnak a leírtakhoz, és ennek megssértéséért kétezer fontra megbüntették az angol válogatottat, amit aztán jótékony célra ajánlottak fel.

A mérkőzést végül Anglia nyerte 19-7-re, és bejutött a világbajnokság szombati döntőjében, ahol Dél-Afrika lesz az ellenfelük, amivel megismétlődik a 2007-es döntő.

Az angolok válasza a hakára egyébként elnyerte az új-zélandi edző, Steve Hansen elismerését is, aki fantasztikusnak nevezte, hogy így tisztelték meg a csapatát. „Ha megérted a hakát, az váalszt igényel. Ez egy személyes kihívás, amire válaszolni kell, ha megérti az ember. Azt gondolom ez igazán brilliáns és ötletes volt” - mondta Hansen.

2011-ben a vb-döntő előtt a francia válogatott is próbálkozott hasonló válasszal, akkor nyílhegy alakzatban állatak fel, de akkor ezért 2500 fontra büntették meg őket, mivel megsértették a „kulturális rituálé protokollt”.

Az angol csapat kapitánya, Owen Farrell elmondta, hogy ezzel akarták megmutatni az új-zélandiaiaknak, hogy készen állnak, és nem hagyják, hogy minden az ő elképzelésük szerint alakuljon a meccsen.

Az új-zélandi csapatkapitány, Kieran Read azt mondta, hogy ez az egész performansz nem volt különösebb hatással a meccsre, és nem emiatt nyertek végül az angolok.