Birkózó Eb: Váncza István kikapott a bronzmérkőzésen

2020.02.12. 19:54 Módosítva: 2020.02.12. 20:56

Váncza István kikapott a bronzmérkőzésen, így az ötödik helyen végzett a kötöttfogásúak 67 kilogrammos kategóriájában, a római birkózó-Európa-bajnokságon, írta az MTI.

A világversenyen most debütáló Váncza kedden az azeri Islambek Dadovot és a lengyel Roman Pacurkowskit is legyőzte, majd a negyeddöntőben nem bírt az orosz Nazir Abdulajevvvel. Utóbbi elődöntős sikerével a magyar birkózó a vigaszágon kapott újabb esélyt, amivel szerdán élni tudott, a bolgár Dejvid Dimitrovot technikai tussal verte, így este a bronzért mérkőzhetett Karen Aszlanyannal.

Aktívan kezdett az örmény ellen, akit megintettek, majd Váncza egy dobásra két pontot kapott (3-0). Az első szakaszban már nem változott az eredmény, a második elején viszont a magyar birkózót intették, Aszlanyan pedig kiemelte, azután pedig eldobta őt, amiért négy pontot kapott (3-5). A nagy értékű akció miatt különösen nehéz helyzetbe került a magyar, mert az egyenlítés nem ért volna számára sikert.

Emiatt nagyon ment előre, egy gyors akcióját azonban ellenfele megkontrázta (3-7). Egyre fogyott az idő, már csak kilenc másodperc volt hátra, amikor az FTC junior világ- és Európa-bajnoki bronzérmese két pontért levitte Aszlanyant (5-7), utána viszont már nem tudott értékelhető akciót végrehajtani. Aszlanyan pályafutása harmadik Eb-bronzát nyerte.

A kötöttfogású szakág Váncza ötödik helye mellett három éremmel fejezte be szereplését. Kedden Lévai Zoltán (77 kg) és Lőrincz Viktor (87 kg) második, Torba Erik (63 kg) pedig harmadik lett.