Tiszeker: Akinek letelik a doppingbüntetése, indulhat a jövő évi olimpián

2020.03.25. 12:23

Tiszeker Ágnes szerint a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) kódexének rendelkezései alapján az a sportoló, akinek letelt a büntetése, el fog tudni indulni a 2021-re halasztott tokiói nyári olimpián.

A Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője az MTI érdeklődésére reagált Travis Tygart, az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA) vezérigazgatójának szavaira, aki nehezményezte, hogy az olimpia halasztásával indulhatnak azok, akik doppingvétség miatt idén nem vehettek volna részt a játékokon.

A WADA kódexe nem olimpiában vagy olimpiai ciklusban határozza meg a büntetések mértékét, hanem hónapokban vagy években, és még véletlenül sem tér ki arra, hogy ez érintse-e az olimpiát vagy sem. Tehát ha szigorúan a jogi részét nézem, akkor igen a válasz: akinek letelt a doppingbüntetése, az el fog tudni indulni.

Tiszeker teljesen egyetért Tygart kijelentésével, miszerint a most érvényben lévő jogszabályok alapján bíróság előtt támadható lenne, ha egy versenyengedélyét visszakapott sportolótól megtagadnák a 2021-es tokiói indulás jogát. A magyar szakértő utalt rá, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) egy korábbi szabályát, az úgynevezett Oszaka-szabályt a CAS, a lausanne-i sportdöntőbíróság korábban már "elmeszelte, mert nem lehet kétszer büntetni valakit ugyanazért a vétségért". "Én ezzel teljesen egyetértek" - mondta Tiszeker. (Az Oszaka-szabály lehetővé tette a NOB-nak, hogy eltiltsa az olimpiai indulástól a korábban fél évnél hosszabb büntetést kapott doppingosokat, így azok valójában duplán bűnhődtek.)

Tiszeker Ágnes
Tiszeker Ágnes

Tygart szerint a doppingellenes szabályokat visszamenőleges hatállyal nem lehetne megváltoztatni, a 2021 januárjában hatályba lépő friss WADA-kódexben viszont már lehetne alkalmazni a tiltásokat.

"Ezzel viszont nem értek egyet. Ugyanis a szöveget 2019 novemberében fogadta el a WADA közgyűlése, tehát nem lehet változtatni rajta új közgyűlési döntés nélkül" - véli Tiszeker, aki kitért rá: a NOB keddi döntése, amely szerint a 2020-as olimpiát legkésőbb 2021 júliusáig megrendezik, nehézséget jelent, mert nem tudni, hogy pontosan mikor lesz.

"Egyáltalán nem biztos, hogy éppen egy évvel tolják el, itt még zajlik az alkudozás a szponzorokkal, a szervező bizottsággal, hogy melyik lenne a legalkalmasabb időpont. A legnagyobb gond, hogy a 2021-es olimpia ütközik a nemzetközi atlétikai szövetség világbajnokságával, amit az Egyesült Államokban rendeznek. Na most, hogy a világ legnézettebb sporteseménye meg a harmadik legnézettebbje vetélkedik egymással néhány hónap különbséggel, biztos, hogy komoly nehézséget fog okozni" - fogalmazott Tiszeker.  • Bérelnék
  • Bankszámla