Friderika
8 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Negatív vírusteszt hiányában nem állt ki a Békéscsaba a Győr ellen

2020.09.09. 09:25
Egyik játékosának koronavírus-fertőzés gyanúja miatt nem állt ki a Békéscsaba a Győri Audi ETO KC otthonába kiírt keddi mérkőzésére a női kézilabda NB I.-ben – írja az MTI.

A vendégek időben megérkeztek a találkozóra, de jelezték, hogy az egyik játékosuk nem érzi jól magát, azonban nem tudták igazolni, hogy van negatív koronavírustesztje.

A szabályok értelmében 1 óra 15 percet vártak a felek, és mivel ekkorra sem lett negatív tesztje a békéscsabai kézilabdázónak, nem játszották le az összecsapást.

A fontos Bajnokok Ligája-sorozat előtt álló győriek ezt megelőzően két mérkőzést játszottak az NB I. új szezonjában és mindkétszer győztek, míg a békéscsabaiak eddigi egyetlen találkozójukat elveszítették.

A vendégek a közösségi oldalukon jelezték kedd este, hogy egyik játékosuk még múlt pénteken utazás közben enyhe tünetet mutatott, rövid időre belázasodott, így a csapatorvos és a magyar szövetség (MKSZ) ajánlásának megfelelően nem lépett pályára a Boglári Akadémia-SZISE elleni bajnokin. Az Előre NKSE az esetet rögtön jelentette a szövetség felé, a sportoló azonnal orvosi vizsgálaton vett részt, és őt a vonatkozó szabályzatok figyelembevételével a legrövidebb időn belül PCR-tesztre küldték, annak ellenére, hogy az első orvosi ellenőrzés nem valószínűsítette a koronavírus-fertőzést. A játékos és a csapat többi tagja azóta is teljesen tünetmentes.

A csabaiak jelezték: az előzetes információk szerint a tesztet elvégző szolgáltató kedd délelőttre várta a laborból a leletet, de az a mérkőzés kezdetéig sajnos nem érkezett meg. Az érintett sportolót egyébként nem nevezték a győri mérkőzésre sem.

Egyesületünk, igyekezve felelősségteljesen és sportszerűen eljárni – folyamatosan egyeztetve a tesztet végző szolgáltatóval –, hivatalosan jelezte az ügyet a Magyar Kézilabda Szövetségnek, illetőleg a hazai csapatnak. A csapat a bajnoki mérkőzésre jóhiszeműen elutazott, hiszen pozitív teszteredmény hiányában a találkozót meg kell rendezni, arra nincs protokoll, hogy kérdéses esetben mit kell tenni.

Mivel a teszt kiértékelése a kezdésig sem érkezett meg, a biztos eredmény nélkül az Előre NKSE nem vállalta a kockázatot, már a bemelegítést sem kezdte el, végül pedig nem lépett pályára, hiszen az egészség a legfontosabb

– olvasható a békéscsabaiak tájékoztatásában.

Hozzátették: természetesen nyitottak a mérkőzés későbbi pótlására is, hogy minden találkozó a pályán elért eredménnyel szerepeljen a tabellán.

A győriek is a közösségi oldalukon számoltak be a történtekről. Őket a Békéscsaba illetékesei fél órával a mérkőzés kezdete előtt értesítették, hogy keretük egyik játékosa koronavírusteszten vett részt a hétfői nap folyamán, és a teszt eredményét még nem kapták meg. Ekkor az ETO egyeztetést kezdett az MKSZ illetékes szerveivel, a versenybizottsággal, valamint az orvosi bizottsággal, és keresték a lehetőséget a mérkőzés biztonságos lejátszására.

Mivel ez annak függvénye volt, hogy tudomásunk legyen az érintett játékos teszteredményéről, aki nevezve ugyan nem volt a találkozóra, de az utazáson Győrbe részt vett a vendégcsapattal, ezért a szabályokban foglalt 75 percet megvártuk, hogy ki tud-e állni a Békéscsaba a mérkőzésre

– áll a győriek közleményében.

Mivel a teszteredmény nem érkezett meg, így a Békéscsaba kerete nem volt százszázalékos biztonsággal kijelenthetően fertőzésmentes, ezért a vendégcsapat úgy nyilatkozott, hogy nem tud kiállni a mérkőzésre.

A találkozó sorsáról az MKSZ illetékes szerve dönt majd.