Sorra mondják le a bajor drukkerek a budapesti utat, feltűnően üres lehet a Puskás Aréna a Szuperkupa-döntőn

2020.09.23. 16:32

Kétezernél is több német szurkolót vártak a csütörtöki Bayern München–Sevilla Szuperkupa-döntőre a Puskás Arénába. Azonban hétfőn Markus Söder bajor kormányfő arra kérte a Bayern szurkolóit, hogy ne utazzanak a Budapesti Szuperkupa-döntőre, mivel Budapest kockázatos hely.

A politikus bejelentése után a legnagyobb, közel hatezer tagot számláló szurkolói klub, az FC Bayern München Fanclub Nabburg/Oberpfalz visszamondta az utat. Bernd Hofmann a Szabad Európának azt mondta, a szurkolók egészsége miatt nem támogatja, hogy a Szuperkupa-döntőt Budapesten, nézők előtt rendezzék meg. 

Egy Bayern München szurkolói klubokat összefogó szervezet, a Club Nr. 12 is úgy döntött, hogy nem szervez busz- vagy repülőjáratot a budapesti mérkőzésre. Alexander Fischer a Szabad Európának azt mondta, a járványhelyzet és a Puskás Aréna nézőszámának csökkentése miatt döntöttek végül így. Ennek ellenére a szurkolói klub tagjai közül többen magánbuszos utat szerveztek Budapestre, a hét elején viszont a többségük ezt az utat is lemondta.

Alexander Fischer szerint a szurkolók döntését a kormányfő arra vonatkozó bejelentése is nagyban befolyásolta, hogy a hazatérő szurkolóknak tesztelniük kell magukat, valamint két hétre karanténba kell vonulniuk.

Alexander Fischer nyilatkozata szerint a Bayern München a lehetséges 3000-ből 2100 jegyet igényelt az UEFA-tól, amiből hétfőn és kedden körülbelül kilencszázat lemondtak, így maximum 1300 német szurkoló érkezik Budapestre, ám Fischer még ennyi szurkolóra sem számít. 

Eredetileg úgy volt, hogy a 60 ezer Puskás Arénában körülbelül 20 ezer ember nézheti élőben a meccset. Az UEFA ezzel tesztelte volna, hogyan lehet közönség előtt mérkőzést rendezni a koronavírus-járvány alatt.