Lóránt, Loránd
-6 °C
1 °C

Fucsovics, Szoboszlai vagy Gulácsi lehet az év sportolója

2021.01.02. 18:27
A férfiaknál a teniszező Fucsovics Márton, valamint a labdarúgó Gulácsi Péter és Szoboszlai Dominik, a nőknél az úszó Kapás Boglárka, a cselgáncsozó Karakas Hedvig és a tornász Kovács Zsófia került a legjobb három közé a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) 63. alkalommal kiírt Év sportolója-szavazásán.

A díjátadót január 11-én, a koronavírus-járvány miatt nézők nélkül tartják meg a Nemzeti Színházban kialakított stúdióban. Az előre felvett elemekből összevágott 90 perces adás 19.45-től lesz látható az M4 Sporton.

A szombati online sajtótájékoztató elején Szabó Tünde sportért felelős államtitkár kiemelte, ebben a rendhagyó évben is születtek olyan teljesítmények, amelyekre büszkék lehettünk. Egyúttal gratulált azoknak a magyar sportolóknak, akik 2020-ban a legjobbak között is a legjobbak lettek.

Ők szorgalomból és kitartásból példát mutattak – fogalmazott az államtitkár, majd felhívta a figyelmet arra, hogy az ötszörös olimpiai bajnok Keleti Ágnes egy hét múlva lesz 100 esztendős, ez alkalomból a gála keretében szeretnék méltó módon köszönteni a lenyűgöző teljesítményt elérő sportembert.

Szöllősi György, az MSÚSZ elnöke jelentette be a kategóriák első három jelöltjét, egyúttal jelezte, hogy a rövid határidő ellenére a tavalyinál több, 412 voks alapján alakult ki a sorrend.

Az elnök emlékeztetett rá, hogy idén eddig soha nem látott körülményekhez kellett alkalmazkodniuk, ezért a gálát nézők nélkül, előre felvéve rendezik meg, és igyekeznek a találkozások és a fizikai kontaktok számát minimalizálni. Kitért arra, hogy ismét lesznek sztárvendégek, ők azonban a személyes jelenlét helyett ezúttal csak videóüzenetek, bejelentkezések formájában lesznek láthatóak. Közülük egyelőre csak kettőt nevezett meg, az egyikük a román színekben ötszörös olimpiai bajnok, jelenleg az Egyesült Államokban élő tornász, Nadia Comăneci, a másik az amerikaiként kétszeres ötkarikás aranyérmes, szegedi születésű evezős, Susan Francia lesz, utóbbi szülei a sportoló kétéves korában hagyták el Magyarországot.

Szöllősi György kitért arra, hogy ismét kiosztják a tavaly debütált, az Év szabadidősport-eseménye, valamint az Év e-sportolója díjakat is, utóbbit Vlad Marinescu, a Nemzetközi E-sport Szövetség közelmúltban megválasztott elnöke nyújtja majd át, és idén is átadják a MSÚSZ Életműdíját.

Nem nehéz kikövetkeztetni, ki fogja kapni – tette hozzá, majd arról beszélt, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség kérésére ezúttal nem lesznek külön labdarúgó-kategóriák, így a futballistáknak is az abszolút kategóriában kell megméretniük magukat.

Szabó László, a gála kreatív producere – egyben a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és a Magyar Sakk Szövetség elnöke – elmondta, mivel a koronavírus-járvány miatt az idén nagyon kevés eseményt rendeztek a fogyatékos sportolóknak, ezúttal csak egy közös kategóriában hirdetnek győztest, a férfiakat, a nőket együtt díjazzák, a csapatoknál ezúttal nem lesz nyertes. A díj jelöltjeinek listáját az MPB állította össze, a végső sorrendről pedig az általa felkért szakemberek, szakírók döntenek.

A kreatív producer azt ígérte, hogy a műsor ezúttal is méltó lesz a világraszóló magyar sportsikerekhez, többek között a Puskás-musical egyik dala is látható lesz benne.

Csisztu Zsuzsa, az MSÚSZ alelnöke elmondta, hogy a díjazottak ezúttal is jól megszokott, 21 karátos arany díszítésű díjat vehetnek át. Beszélt arról is, hogy a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség harmadik alkalommal kiírt pályázatára több mint 1800 pályamű, közte húsz magyar érkezett. A zsűrizés most folyik.

Székely Dávid, az M4 Sport csatornaigazgatója bejelentette, hogy a gála műsorvezetője Berkesi Judit lesz. Ismertette, hogy idén is megválasztják az Év sportpillanatát. Az internetes közönségszavazatok alapján három pillanat maradt versenyben, Szoboszlai Dominiknek az Izland elleni Eb-pótselejtező döntőjében lőtt győztes gólja, Valter Attila országúti kerékpáros szenzációs véghajrája a Tour de Hongrie királyszakaszán, valamint Vogel Soma védése, amikor a vízilabda-Európa-bajnokság döntőjének büntetőpárbajában hárította Granados lövését, ezzel 21 év elteltével újra a kontinens legjobbja lett a magyar férfiválogatott. A díj nyerteséről egy grémium fog dönteni, amelynek vezetője Novotny Zoltán, az MSÚSZ tiszteletbeli elnöke.

A hármas listák (ABC-sorrendben)

férfiak

 • Fucsovics Márton (tenisz)
 • Gulácsi Péter (labdarúgás)
 • Szoboszlai Dominik (labdarúgás)

nők

 • Kapás Boglárka (úszás)
 • Karakas Hedvig (cselgáncs)
 • Kovács Zsófia (torna)

csapat

 • Ferencváros labdarúgócsapata
 • férfi labdarúgó-válogatott
 • férfi vízilabda-válogatott

csapat (egyéni sportágak csapatversenyeiben)

 • Babos Tímea, Kristina Mladenovic (tenisz)
 • férfi teniszválogatott
 • női tornászválogatott

edző

 • Märcz Tamás (férfi vízilabda-válogatott)
 • Szerhij Rebrov (Ferencváros labdarúgócsapata)
 • Marco Rossi (férfi labdarúgó-válogatott)

fogyatékos sportolók (összevont díj)

 • Berente Judit (szervátültetett sífutó, sílövő)
 • Kiss Péter Pál (parakajakos)
 • Osváth Richárd (kerekesszékes vívó)

az év sportpillanata

 • Szoboszlai Dominiknek az Izland elleni Eb-pótselejtező döntőjében lőtt győztes gólja
 • Valter Attila országúti kerékpáros szenzációs véghajrája a Kékestetőn, amellyel megnyerte a Tour de Hongrie utolsó szakaszát és vele az összetett versenyt is
 • Vogel Soma védése, amikor a vízilabda-Európa-bajnokság döntőjének büntetőpárbajában hárította Granados lövését, ezzel 21 év elteltével újra kontinensbajnok lett a magyar férfiválogatott