Akár ki is utasíthatják a sportolókat egy lehúzott maszkért az olimpián

tokió 2020
2021.06.15. 16:42 Módosítva: 2021.06.15. 16:42
A koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott szabályok megsértéséért az egyszerű figyelmeztetéstől akár a kiutasításig terjedhet a büntetések.

Ez áll legújabb szabálykönyvben (Playbook), melynek legfrissebb, véglegesnek tekinthető verzióját kedden publikálták a rendezők. A kiutasítás mellett lehetséges szankcióként szerepel a figyelmeztetés, az olimpiáról való ideiglenes vagy végleges kizárás, diszkvalifikáció, akkreditáció visszavonása, és a pénzbírság lehetősége is. 

Japánban nagyon komolyan veszik a koronavírus-járványt. Az új szabályok július elsején lépnek majd életbe. Minden olimpikont naponta tesztelnek, a maszkviselést kötelezővé tették. A résztvevők csak a kijelölt járművekkel közlekedhetnek, csak a számukra kijelölt helyeken étkezhetnek. A tömegközlekedés használatát megtiltották az olimpikonok számára. A NOB szerint az olimpiai faluban lakók sportolók nagyjából 80 százaléka oltott lesz a játékok kezdetére. 

Az eredetileg 2020 nyarára tervezett tokiói olimpiát a pandémia miatt idén nyárra halasztották. Július 23-án kezdődik, és egészen augusztus 8-ig tart. 

(MTI/Index) 

Behrouz Mehri / AFP  • Hírek
  • Hírek