Meghalt Gerd Müller, a német labdarúgás ikonikus alakja

2021.08.15. 14:24
Az 1970-ben Aranylabdával díjazott játékos 75 éves volt.

75 éves korában meghalt Gerd Müller, a Bayern München és a német labdarúgás egyik leghíresebb játékosa, akit csak a „Nemzet bombázója” néven hívtak karrierje csúcsán.

Pályafutása alatt hét gólkirályi címet nyert a Bundesligában. Rekordját, az egy idényben szerzett 40 bajnoki gólt a szintén a bajoroknál játszó lengyel csatár, Robert Lewandowski a tavalyi szezonban döntötte meg. 

Az 1945. november 3-án született Gerd Müllert 18 éves korában szerződtette a Bayern, ahol egészen 1979-ig játszott, karrierjét végül a tengerentúli Fort Lauderdale Strikers játékosaként fejezte be. A müncheni klubnál négy bajnoki címet, négy Német Kupát, valamint három BEK-trófeát is nyert. 

A nyugat-német válogatottal 1972-ben Európa-bajnokságot, 1974-ben pedig világbajnokságot nyert. A Hollandia ellen 2-1-re megnyert világbajnoki fináléban ő szerezte a győztes gólt. Összesen 62 fellépésén 68 találatot jegyzett a nemzeti csapatban. 

Pályafutása befejeztével Gerd Müller sokáig a Bayern München utánpótlásedzőjeként dolgozott. Az elmúlt években Alzheimer-kórban szenvedett, és több éven keresztül idősek otthonában élt.  

Gerd Müller halálhíre mindannyiunkat mélyen megérintett. Ő a Bayern München történetének egyik legnagyobb legendája, eredményei a mai napig páratlanok, amik örökre részei lesznek az FC Bayern és az egész német futball nagy történetének 

– mondta Oliver Kahn, a bajor klub ügyvezető igazgatója. 

Herbert Hainer klubelnök így búcsúzott a legendás támadótól: 

Szomorú, fekete nap a mai a Bayern és a szurkolók számára is. Gerd Müller a valaha volt legnagyobb csatár, aki remek ember is volt. Nélküle a Bayern nem az a klub lenne, amelyet ma mindenki ismer. Neve örökké élni fog. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport