Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Ausztriába költözik a kétszeres vb-ezüstérmes magyar úszó

HUSZ3065
2021.10.24. 13:49
Ausztriába költözik Verrasztó Dávid, és hét év után újra Fehérvári Balázs lesz az edzője. A kétszeres vb-ezüstérmes és háromszoros Európa-bajnok úszó azonban továbbra is a Ferencváros versenyzője marad, hiszen onnan kapja a fizetését.

A jövőjéért visszatér a múltba Verrasztó Dávid, a magyar úszósport történetének sok nehézséget átélt sikeres szereplője, aki olyat lép, amire senki sem számított.

Ausztriába költözik Verrasztó Dávid, és hét év után újra Fehérvári Balázs lesz a kétszeres vb-ezüstérmes és háromszoros Európa-bajnok edzője – értesült az SzPress Hírszolgálat. A 33 esztendős válogatott úszó számára most ez jelenti a kézenfekvő megoldást, miután viszonylag rövid időn belül másodszor is lemondani kényszerült Molnár Ákosnak, a ferencvárosi klub edzőjének, egykori versenyzőtársának a szakmai segítségéről, akinek a pótlására nem tudott jól felkészült helyettest találni az egyesülete.

A szakmai csatározásokba belefáradó Fehérvári Balázs már mesteredzőként 2014-ben „vándorolt ki” Ausztriába a családjával együtt, és kezdett új életet a Budapesttől alig több mint 250 kilométerre található Südstadtban.

Az 51 éves sikerkovács szakmai tudását Dr. Sós Csaba, a magyar válogatott szövetségi kapitánya röviden, de így is kifejezően nemrégiben úgy jellemezte, hogy bárcsak itthon dolgozna, és a hazai úszósportot szolgálná. Az óhaj a közeljövőben aligha fog teljesülni, mert az állami edzőként a fizetéséért keményen megdolgozó Fehérvárira úgy tekintenek, mint aki nem csupán a mödlingi sportközpont úszórészlegének első embere, hanem az osztrák válogatott szakmai dirigense is. Akivel csak akkor találkozhatnak a régi barátai, ha az egyre jobb tanítványait magyarországi versenyekre kíséri el.

Fehérvári Balázs kiemelkedőnek nem nevezhető sportolói pályafutása, még inkább az annál sikeresebb edzői előmenetele azt bizonyítja, hogy a magyar úszósportban minden út, így vagy úgy, közvetve vagy közvetlenül Széchy Tamáshoz és a bajnoknevelés nagymesterének tanítványaihoz vezet. Miután 1991-ben Fehérvári felhagyott az úszással, és kezdőként tanfolyamos gyerekek mellett „inaskodott”, az „Úszópápa” bízta meg azzal, hogy Széles Sándorral karöltve építse fel a Központi Sportiskola úszószakosztályát. Küldetésüket Széchy elvárásainak megfelelve teljesítették is.

A KSI megszűnése után került a Jövő SC Veolia kötelekébe, amelynek alapító elnöke Verrasztó Zoltán volt, ügyvezetője pedig Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség mai elnöke. Fehérvári Balázst fűtötte a bizonyítás vágya, ráadásul a szerencsével sem állt hadilábon, mert a Széchy-örökségre építve szisztematikus munkával látványosan haladt előre, miközben az újító edzőzseni, Széles Sándor munkamódszerét is sikerült megismernie. Olyan úszók pallérozódtak ebben a műhelyben rövidebb-hosszabb ideig, mint Jakabos Zsuzsanna, Dara Eszter, Mutina Ágnes, Verrasztó Evelyn, az említett Molnár Ákos, nem utolsósorban pedig Verrasztó Dávid, akivel hamarosan újra összekötődik Fehérvári sorsa. Az összecsiszolódás most valószínűleg nehezebb lesz, mert Dávidban időközben sok sérelem gyűlt össze, és amúgy sohasem számított a könnyen kezelhető sportolók közé.

Verrasztó Dávid az Ausztriába költözése után sem hagyja el a Ferencvárost, már csak azért sem, mert továbbra is onnan kapja a fizetését.

Hátraarcról tehát szó sincs, azzal viszont mindenképpen számolnia kell a májusi budapesti Európa-bajnokságon és aztán a tokiói olimpián is a dobogóról éppenhogy csak lemaradó magyar úszónak, hogy az „osztrák melóba” a hazai szövetség támogatása nélkül aligha tud belevágni. Ennek a fogós kérdésnek a tisztázása azonban még várat magára.

(Borítókép: Verrasztó Dávid a 2017-es vizes vb-n. Fotó: Huszti István / Index)