Federer akkor is nyer, ha nem játszik

GettyImages-1199253351
2021.12.20. 09:14

Úgy tűnik, Roger Federer nem kell hogy a pályára lépjen ahhoz, hogy díjakat nyerjen és rekordokat döntsön. Az  idén nyáron 40. születésnapját ünnepelő svájci teniszező ugyanis ismét megnyerte a profi teniszezők szövetségének (ATP) közönségdíját.

Ez a díj azért is bír különleges jelentőséggel, mert a nézők szavazata alapján kaphatják meg a versenyzők. Itt pedig egyértelmű az állás: Federer dominanciája akkor sem kerül veszélybe, ha nem is játszik. A svájci idén ugyanis mindössze 13 alkalommal lépett pályára, ez azonban nem akadályozta meg a rajongókat, hogy idén is őt válasszák meg közönségkedvencnek.

A mostani díjjal Federer egy másik rekordot is megdöntött, ez már a 19. közönségdíja. Ennyi egyetlen teniszezőnek sincs. 

Idén a többi elismerést az alábbi versenyzők között osztották ki:  Federer örök riválisa és egyben jó barátja, a spanyol Rafael Nadal nyerte a legsportszerűbb játékosnak járó díjat, az  orosz Aszlan Karacev  érdemelte ki a legtöbbet javuló játékosnak járó díjat (róla külön cikkben is megemlékeztünk valóban hihetetlen javulását illetően), a legjobb újoncnak járó díjat az amerikai Jason Brooksby,  az év visszatérőjének járó elismerést pedig a szintén amerikai Mackenie McDonald nyerte el.

McDonald azzal érdemelte ki az elismerést, hogy miután combsérülése után a világranglista 272. helyéig esett vissza, idén novemberben az 54. helyig tudott felkapaszkodni. A két utóbbi díj nagyon jól jött a gyengélkedő amerikai férfi tenisznek, amely továbbra is keresi a fényes múlt, vagyis Pete Sampras, Andre Agassi, Jim Courier, Jimmy Connors és John McEnroe utódait. 

Az év végi világelsőnek járó díjat egyéniben idén ismét, immár hetedszer a szerb Novak Djokovics, míg párosban a horvát Nikola Mektic és Mate Pavic által alkotott duó nyerte.

(Borítókép: Roger Federer 2020. február 7-én. Fotó: Ashley Vlotman / Gallo Images / Getty Images)