Megszólalt Milák Kristóf pszichiátere, a szürke eminenciás

GettyImages-1234289677
2021.08.02. 13:44
Dr. Resch Mária sportpszichiáter mentális segítségére is szüksége volt az olimpiai bajnoknak. Milák Kristóf stábjának eddig háttérben maradó tagja szerint az úszót és edzőjét az isten is egymásnak teremtette.

Dr. Resch Mária mosonmagyaróvári sportpszichiáter tavaly szeptemberben lett Milák Kristóf szakmai stábjának tagja. Nem sokkal azután, hogy a most már nemcsak világ- és Európa-bajnok, hanem olimpiai arany- és ezüstérmes úszót ledöntötte a lábáról a Covid-fertőzés, aminek utóhatásaitól még a novemberi országos bajnokságon sem tudott végleg megszabadulni. De nem csupán az olimpiára készülő favoritnak gáncsot vető betegség, a szembetűnő izomvesztés és az elmaradt edzések és versenyek okozta frusztráltság is szerepet játszott abban, hogy a szakmája legjobbjai közé tartozó Resch Mária segítségét kérték, aki egészen mostanáig igyekezett a háttérben maradni.

Milákot és Selmecit egymásnak teremtette az Isten

„Soha nem néztem jó szemmel az edzőváltásokat, mert azok többsége elkerülhető lett volna, ha a sportolók és a mesterük megbeszélik, hogy mi nem működik, miért romlott meg a kapcsolatuk. Ha pedig ennek okát kettesben nem tudják megfejteni, akkor segítséget kell kérniük, mielőtt a bajok elhatalmasodnának – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Resch Mária, aki nem pácienseként említi a 21 esztendős olimpiai bajnokot és az úszózseni sikereinek kovácsát, hanem két olyan kivételes emberként, akikkel büszkeségére munkakapcsolatot alakíthatott ki. 

Amikor először találkoztam Kristóffal, majd Selmeci Attilával, az úszóval immár nyolc éve foglalkozó edzőjével, arra jutottam, hogy kommunikációs problémák nehezítették meg a közös munkát.”

Ennek okát a szakember elsősorban abban látta, hogy miközben Milák Kristóf, aki a szemében egy mindent kipróbálni igyekvő, az új kihívásokat kereső, mostanában férfivá érő fiatal, a nála jóval idősebb mestere igyekszik mindig biztosra menni, kerülve a veszélyes vadászmezőket. „Ennek ellenére is úgy érzem, hogy egymásnak teremtette őket az isten, tehetségüket, erényeiket, kitartásukat összeadva jutottak fel a csúcsra” – mondta Resch Mária.

Kristóf minden szava a szívéből jön

A pszichiáternő meglátása szerint nemcsak a versenyzői képességei javultak Milák Kristófnak, hanem a személyisége is az előnyére változott.

Voltak korábban helytelenül megfogalmazott és aztán rosszul is értelmezett nyilatkozatai ennek a nagyszerű sportembernek, de ezeken átrágtuk magunkat, és azokat kivesézve adtam kommunikációs tanácsokat Kristófnak. Akiről már az első találkozásunk után azt kellett megállapítanom, hogy ő bizony a kemény dió kategóriába tartozik. Kristóf mindig azt mondja, amit gondol, a szavai a szívéből jönnek, és ha éppen nyers, azzal nem bántani akar, csak az igazságérzetét kifejezni.

Resch Mária együttműködésük kezdetén hetente látogatta meg Kristófot és az edzőjét, később ritkábban, olykor külön-külön, máskor pedig hármasban leülve foglalkozott velük. Mint fogalmazott, óvakodott attól, hogy a szakmai munkájukat csak egy szóval is érintse.

Arra szorítkoztam, hogy kettejük viszonyát pszichés oldalról közelítsem meg, beszámoltam a tapasztalataimról és igyekeztem rávezetni őket a jó megoldásra. Büszke vagyok arra, hogy együtt dolgozhattam velük, és nagyon örülök annak, hogy Kristófot Tokióban a váratlan nehézségek sem zökkentették ki. Elérte a célját, és a kamerák előtt is okosan, nyíltan és átgondoltan nyilatkozott. Aki a szavaira és a gesztusaira figyelt, csak azt tapasztalhatta, hogy egy jó és felszabadult embert lát és hall, aki leeresztette a védőpajzsot, és aki a jövőben még magasabbra szeretné állítani a mércét maga előtt

– hangsúlyozta Milák Kristóf stábjának szürke eminenciása.

(Borítókép: Milák Kristóf a férfi 100 méteres pillangó számában 2021. július 29-én. Fotó: Ramsey Cardy / Sportsfile / Getty Images)