Asztalitenisz

GettyImages-1329811060
2021.07.21. 10:56

Az asztaliteniszt a világon mindenhol ismerik, és bár egyes források szerint már a XII. században próbálkoztak a maihoz hasonló játékkal, az újkori eredete a XIX. századra, Angliába nyúlik vissza, igaz,az indiaiak ragaszkodnak ahhoz a verzióhoz, hogy valójában tőlük származik.

Az angliai úri szalonokban eleinte egyfajta emésztésserkentőként kezdték játszani: az étkezőasztal fölött könyvekkel ütötték a parafa-pezsgődugóból faragott labdákat, amelyeket szintén könyvekből emelt barikád fölött kellett átütni. Innen jutottunk el mára oda, hogy a profi pingpongban a labdák másodpercenként bőven több mint százat foroghatnak, és 100 km/órás sebességnél is gyorsabban megüthetők, igaz, a légellenállás gyorsan lelassítja őket.

A nyári olimpiai játékokon 1988-ban, Szöulban mutatkozott be a sportág, azóta minden alkalommal kiírták a férfi egyes és csapat, valamint a női egyes és csapat versenyszámot, Tokióban pedig vegyes páros is lesz.

A kínaiak már-már sajátjuknak tekinthetik az asztaliteniszt, mivel az eddig kiosztott 32 olimpiai aranyból 28-at ők zsebeltek be. A magyarok eddig nem szereztek érmet pingpongban a játékokon, az eddigi legjobb eredmény két negyedik helyezés – Klampár Tibor 1988-ban egyesben, Bátorfi Csilla és Tóth Krisztina pedig 2000-ben párosban zárt negyedikként.

Asztalitenisz Tokióban

Időpont: július 24.–augusztus 6.

Helyszín: Tokyo Metropolitan Gymnasium (Tokió)

Résztvevők száma: 24 ország, 172 sportoló

Magyar résztvevők Tokióban(5+1)

Nők
Madarász Dóra – egyes, csapatPergel Szandra – csapat, vegyes párosPóta Georgina – egyes, csapatFazekas Mária – csapat (tartalék)
Férfiak
Majoros Bence – egyesSzudi Ádám – vegyes páros

(Borítókép: Kanak Jha 2021. július 21-én. Fotó: Tim Clayton / Corbis / Getty Images)