Sportmászás

000 98B3BY
2021.07.21. 10:58 Módosítva: 2021.07.23. 10:59

Vadonatúj sportágként mutatkozik be a tokiói olimpián a falmászás – erről 2013-ban döntött a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB).

A sportágnak három ága van, a nehézségi mászás, a gyorsasági mászás és a boulder, és ez kisebb feszültséget is okoz, mivel a 40 résztvevőnek – 20-20 női és férfi – mindhárom típusban össze kell mérnie a tudását Tokióban, és az összesítés dönt a végső sorrendről. Ez azért probléma, mert ritka, hogy valaki minden ágban kiemelkedő, mivel a mászók specializálódnak, éppúgy, mint a tornászok vagy az atléták.

A falmászás egyébként egyre felkapottabb világszerte, és ezt a népszerűséget próbálja meglovagolni a NOB is. A sportág több százéves alpinista hagyományokkal rendelkezik, mégis modern, mivel az embereknek könnyebbséget okoz, hogy a felgyorsult világban nem kell messzire utazni ahhoz, hogy űzni tudják, ráadásul a teremben bármilyen időjárási körülmények között tudnak hódolni szenvedélyüknek.

A sportmászás típusai

  • Nehézségi mászás: A versenyző dinamikus kötél segítségével mászik, időnként önmagát biztosítja úgynevezett köztesek segítségével, amelyek falba szerelt nittekből lógó schlingeket (rövid heveder, két végén karabiner) jelentenek. A mászó ebbe akasztja a kötelet, így lesz, ami esés esetén megfogja. Az őt biztosító ember a földön állva adagolja neki a kötelet, a mászó célja pedig az, hogy minél tovább jusson, az idő másodlagos szempont.
  • Gyorsasági mászás: Kijelölt, tizenöt méteres falszakaszon minél gyorsabban kell feljutni. A biztosítás úgynevezett felső biztosítással történik, azaz a kötél egyik végébe a mászó van beakasztva, a másikba a földön álló biztosító személy, a kötél közöttük egy karabinerrel be van akasztva a fal tetejébe. Az a versenyző nyer, aki hamarabb nyomja meg a fent található gombot.
  • Boulder: Vízszintes, kifejezetten nehéz mászás, biztosítás nélkül, de alacsonyan, jellemzően néhány méteres magasságban; a mászót földre helyezett szivacsok óvják meg a sérüléstől.

Falmászás Tokióban

Időpont: augusztus 3–6.

Helyszín: Aomi Sportpark (Tokió)

Résztvevők száma: 40 sportoló

Versenyek száma: 2

(Borítókép: Christopher Cosser. Fotó: John Wessels / AFP)