Rögbi

GettyImages-588657356
2021.07.22. 11:00 Módosítva: 2021.07.23. 11:00

Igaz, a rögbi szerepelt az olimpián 1900-ban, 1908-ban, 1920-ban és 1924-ben, akkoriban még az eredeti, 15 fős változat volt a programban. Hosszú szünet után végül a 2016-os riói játékokon tért vissza a sportág, ám akkor már a hétfős verzió.

A hetes rögbit 1883-ban kezdték el játszani Adam Haig skót hentes ötlete nyomán. A lényeg itt is ugyanaz, mint a hagyományos verzióban: a csapatok hátrafelé passzolgatással próbálnak meg előrejutni és pontot szerezni, vagy büntetésekkel elérni ezt.

Mivel csak hét ember van a pályán egy csapatban, ezért egy-egy elrontott szerelésnek vagy elejtett labdának még nagyobb a veszélye, mert az ilyen hibákért könnyen megfizethetnek a csapatok a játék sebessége miatt. Vagyis rengeteg rohanásra és komoly koncentráció van szükség a rögbisek részéről. A játék rendkívül gyors, pörgős, így kifejezetten látványos is.

Az olimpiai férfi és női tornára tizenkét-tizenkét ország csapata jutott ki. Ott vannak azok a nemzetek, amelyek a hagyományos rögbiben is erősek, és lesz néhány válogatott, amelynek a hetes rögbi a legnagyobb esélye, hogy érmet nyerjen az országának. Rióban Fidzsi-szigetek nyert a férfiaknál, Ausztrália pedig a nőknél.

Rögbi Tokióban

Időpont: július 26–31.

Helyszín: Tokió Stadion (Tokió)

Résztvevők száma: 24 válogatott

Versenyek száma: 2

Csoportbeosztás

Férfiak

A csoport: Argentína, Ausztrália, Dél-Korea, Új-Zéland

B csoport: Fidzsi-szigetek, Japán, Kanada, Nagy-Britannia

C csoport: Dél-afrikai Köztársaság, Egyesült Államok, Írország, Kenya

Nők

A csoport: Kenya, Nagy-Britannia, Orosz csapat, Új-Zéland

B csoport: Brazília, Fidzsi-szigetek, Franciaország, Kanada

C csoport: Ausztrália, Egyesült Államok, Japán, Kína

(Borítókép: Tim de Waele / Corbis / Getty Images)