Megfenyegették a Sepsi tulajdonosát, párbeszédet szeretne a többi klubbal

DKATE20220713038
2022.08.24. 18:11
Diószegi László, a Sepsi OSK labdarúgócsapatának tulajdonosa hisz a párbeszédben, és jelezte: le szeretne ülni a többi román klub vezetőivel, akikkel megértetné, hogy a futballból száműzni kellene a politikai megosztottságot és a magyargyűlöletet.

A játékvezető az első félidő közepén tíz percre leállította a Sepsi OSK hétfői, kolozsvári mérkőzését az Universitatea ellen, miután a hazai szurkolók egy csoportja petárdázás mellett magyarellenes rigmusokat is skandált. 

A hazai csapat szpíkere tájékoztatta a nézőket, hogy ha a kényszerszünet után is folytatódnak a hungarofób megnyilvánulások, akkor a mérkőzést azonnal beszüntetik. Amíg a játékosok az öltözőben voltak, a kolozsvári kemény mag a román himnuszt énekelte.

Miután a csapatok visszatértek a pályára, a hazai ultrák újra magyarellenes szövegeket kiabáltak, de a többi néző füttykoncertje elnyomta a hangjukat.

A kolozsvári Universitatea ultrái, a „vörössapkások” (Sepcile Rosii) már korábban is többször hangot adtak magyargyűlöletüknek. A „Ki a magyarokkal az országból!” bekiabálások rendszeressé váltak azokon a mérkőzéseken, melyeken az Universitatea székelyföldi klubokkal játszik – közölte a Krónika.

A hazai ultrák a hétfői mérkőzésen több provokatív feliratú molinót is kifüggesztettek, így például az egyiken az a szöveg szerepelt, hogy „1920. június 4., 1919. augusztus 4., Székelyföld nem létezik", egy másikon pedig ez: „Ahogyan gyökereiben kell elfojtani Nagy-Magyarország és Székelyföld álmait, úgy kell eltörölni a futball térképéről a horthysta csapatokat, a Sepsit, a Csíkot és az Udvarhelyt."

Az 1920-as dátum a trianoni békediktátumra, míg az 1919-es a román hadsereg budapesti bevonulására emlékeztetett.

Egy harmadik transzparensen „A trianoni békeszerződés szent dokumentum. Hivatalosítja földünk határait" felirat volt olvasható.

A „vörössapkások” a hétfői mérkőzés után egy közleményben jelezték, hogy nem tartják xenofóbnak a bekiabálásaikat, ugyanis ők nem akarnak haragot szítani, „egyszerűen kitessékelik a földjükről a vendégszeretetükből gúnyt űző vendégeket.” 

Megfenyegették a Sepsi OSK tulajdonosát

A Krónika megkereste Diószegi Lászlót, a Sepsi OSK tulajdonosát, aki arról számolt be a lapnak, hogy a meccset követően számos fenyegető üzenetet kapott. „A labdarúgásnak a fair playről és a tiszteletről kellene szólnia. Ez hétfőn nagyon hiányzott a részükről” – utalt az Universitatea ultráira az üzletember.

A labdarúgásban nincs helye az idegengyűlöletnek, a rasszizmusnak, a xenofóbiának

– tette hozzá Diószegi, aki abban reménykedik, hogy a Román Labdarúgó Szövetség nem hagyja szó nélkül a hétfőn történteket, és lépéseket tesz annak érdekében, hogy visszaszorítsa az ilyen szurkolói magatartást. A klubtulajdonos a lapnak elmondta azt is, hogy a Szamos-parti klub nem kért elnézést tőlük és nem fejezte ki elhatárolódását a kolozsvári ultrákkal szemben.

A Sepsi OSK szombaton a Rapid csapatát fogadja a román bajnokságban. Ennek a találkozónak külön pikantériát ad, hogy a bukaresti klub társtulajdonosa, Dan Sucu korábban kritikával illette a sepsiszentgyörgyi csapatot, amiért önkormányzati támogatásban részesül.

Diószegi László levelet írt Sucunak, akit meghívott egy baráti vacsorára, ahol el szeretné magyarázni neki, hogy amiket állít, azok nem fedik a valóságot.

Diószegi kiemelte: nincs takargatnivalójuk, és szeretne minden egyes csapatvezetővel párbeszédet folytatni, hogy megértsék, klubjuk esetében nem a politikai és nemzetiségi megosztottságról kellene beszélni, hanem csakis a sportteljesítményről.

A Sepsi OSK a venezuelai Mario Rondón góljával 1–0-ra nyert Kolozsváron, és a negyedik helyen áll a román első osztályban.

(Borítókép: Diószegi László elnök klubtulajdonos a Sepsi OSK labdarúgócsapat által Aradon július 9-én elnyert román Szuperkupa bemutatásán Sepsiszentgyörgyön 2022. július 13-án. Fotó: Kátai Edit / MTI)