Muszukajev Iszmail bronzérmet nyert a belgrádi birkózó-vb-n

2022.09.18. 19:39
Muszukajev Iszmail bronzérmet nyert vasárnap a belgrádi birkózó-világbajnokságon a szabadfogásúak 65 kilogrammos kategóriájában – írja az MTI.

Az FTC kabard származású sportolója vereséggel zárult szombati nyolcaddöntőjét követően vasárnap a vigaszágon előbb dél-koreai ellenfelét nehezen, az utolsó másodpercekben elért akcióval, majd kazah riválisát rendkívül könnyedén győzte le. Második meccse után alig több mint egy órája maradt, hogy felkészüljön a helyosztóra, melyen az olimpiai ezüst- és bronzérmes, háromszoros vb-győztes azeri Haji Aliyevvel találkozott, aki veretes eredménysora ellenére rossz emlékekkel mehetett fel Muszukajev ellen a szőnyegre, mivel a tavaszi budapesti Európa-bajnokság fináléjában technikai tussal kapott ki tőle.

A 29 éves Muszukajev Belgrádban hullámzóan birkózott, a bronzmeccsen viszont nagyon koncentrált és éles volt. Annak ellenére, hogy a találkozó rendkívül töredezett volt, előbb Muszukajev kapott egy rúgást az arcára, majd a második perc elején Aliyev arcán szakadt fel a bőr, amit többször ápolni kellett. A sok megszakítás azonban nem zökkentette ki Muszukajevet, aki az első menet közepén szép levitellel került 2–0-s előnybe, majd a második elején szintén nagyszerűen került riválisa mögé (40). A négypontos előny birtokában Muszukajev már csak a védekezésre koncentrált, amit rendkívül jól csinált. Aliyev mindent megtett, kapaszkodásból többször is indítani próbált, de nem tudta megingatni riválisát, akit az utolsó másodpercekben ugyan negatív birkózásért intettek (41), majd szinte a zárósípszó felhangzásának pillanatában Aliyev ki is léptetett (42), ám Muszukajev sikerét ez nem veszélyeztette.

„Őszintén szólva nem vagyok teljesen elégedett, mert aranyéremért jöttem. Sajnos az iráni elleni mérkőzésen nem tudtam kiadni magamból mindent, s úgy összességében is csak 30 százalékot tudtam kibirkózni magamból, az éremnek persze örülöknyilatkozta a mérkőzést követően az immár kétszeres világbajnoki bronzérmes szabadfogású, aki 2019 után állhat ismét vb-dobogóra.

Az olimpiai ötödik Muszukajev sikerével a magyar csapat negyedik dobogós helyezését érte el Belgrádban. Korábban a kötöttfogásúak 77 kilogrammos súlycsoportjában szereplő Lévai Zoltán második lett, míg Losonczi Dávid (kötöttfogás 87 kg) és Lévai Tamás (kötöttfogás 82 kg) a harmadik helyen zárt.

A vasárnapi programban a szabadfogásúak 97 kg-os kategóriájában érdekelt Bajcajev Vlagyiszlav szintén a bronzérmért lép szőnyegre.