Újrázna a tisztségért a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke

2022.11.11. 16:46
Újra elindul a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) elnöki posztjáért Oláh Gyárfás, aki nyolc éve irányítja a szervezetet.

A Magyar Nemzeti Autósport Szövetség tisztújító közgyűlését december elsején tartják. Szujó Zoltán sportriporter, korábbi Formula–1-es kommentátor csütörtökön jelentette be, hogy jelölteti magát az elnöki posztra. Szerinte a régi, megszokott módszerek már nem alkalmasak arra, hogy leküzdjék az új, eddig nem tapasztalt kihívásokat.

A megújulás a hazai autósportot összefogó és szervező szövetségben, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetségben sem halogatható tovább

– közölte Szujó, aki jelezte azt is, hogy a közgyűlésig több találkozót is szervez Budapesten és vidéken, hogy részletesen bemutathassa programtervét.

A regnáló elnök stabil, kiszámítható jövőt ígér

Az MNASZ-t 2015 óta Oláh Gyárfás irányítja, őt 2019-ben újraválasztották. A sportvezető pénteken megerősítette, hogy ismét újrázna. Elmondta: programja mottójának megfelelően személye a „stabil, kiszámítható jövőt” jelenti a szövetség számára, és bízik abban, hogy a tisztújító közgyűlésen a szavazók támogatják majd ennek megvalósításában.

„Az elmúlt nyolc évben sikerült stabilizálnunk a magyar autósport helyzetét és megítélését, valamint a nemzetközi kapcsolatrendszerét. Utóbbira bizonyíték, hogy a Formula–1-es Magyar Nagydíjon Mohammed bin-Szulajm, a nemzetközi szövetség elnöke nagyon magas színvonalúnak nevezte az MNASZ elkötelezettségét, kiválónak titulálta a szövetségben folyó szakmai munkát, és mindenben biztosított a támogatásáról” – nyilatkozta az MTI-nek Oláh Gyárfás.

Emlékeztetett, hogy a koronavírus-járvány ideje alatt meghozott döntéseknek köszönhetően megmaradt a versenyzői létszám a szövetségben, és bebizonyosodott, hogy lehet bármilyen nehéz a helyzet, a környező országokkal ellentétben Magyarországon megrendezik a versenyeket.

Változatlanul a versenyzőket szeretném képviselni az MNASZ-ben, és az elmúlt nyolc évhez hasonlóan ezentúl is szinte minden hazai versenyen személyesen leszek jelen

– jelentette ki a szervezet regnáló elnöke, aki hozzátette: a nyolc éve a szövetségben vele együtt dolgozó sportszakmai tagok nagy többsége támogatja őt.

Jövőre ismét Európa-bajnoki futamot rendeznénk

A sportvezető elmondta, hogy a Mercarius országos bajnokság idei szezonjának zárófutamán, amely az Európa-kupa egyik fordulója is egyben, jelen vannak a nemzetközi szövetség (FIA) megfigyelői is, akik ha mindent rendben találnak döntést hozhatnak arról, támogatják-e, hogy jövőre ismét Európa-bajnoki (ERC) futamnak adjon otthont hazánk. 

„Nagyon oda kellett figyelnünk a szervezésre, hónapok óta tartó előkészítő munka után vagyunk, de ezúttal a nézőket is külön kérjük, hogy tartsák be a szabályokat, és ezzel segítsenek abban, hogy sikeres legyen a rendezés. Bízom benne, hogy a hétvégén sikerül bizonyítanunk, és ennek hamarosan meglesz az eredménye" – utalt az MNASZ elnöke arra, hogy Magyarország jövőre visszakerülhet az ERC versenynaptárába egy jól sikerült Zemplén-ralival.

„Izgalmas verseny elé nézünk, ezeken a pályákon mindig óriási a csata, és külön öröm, hogy még nyitottak a bajnoki címek a különböző kategóriákban. Remélem, hogy az utolsó szakaszig zajlik majd a küzdelem a végső győzelemért" – mondta az MTI által idézett Oláh Gyárfás, kiemelve, hogy a zempléni térség a hazai ralisport egyik vidéki fellegvára.

A Zemplén-ralin  150,98 kilométeres versenytáv vár a mezőnyre 12 gyorsasági szakaszon. A futam szombat délelőtt kezdődik, aznap hat szakaszt teljesítenek az indulók, majd vasárnap újabb hat gyorsasági után hirdetnek győztest.