Címvédés női 5 kilométeren, Rohács Réka 15. lett

image 6483441 - 2022-06-27T123506.703
2022.06.27. 14:20
A férfiak 5 kilométeres versenye után hétfőn déltől a nők is leúszták a távot a 19. FINA világbajnokság nyíltvízi megmérettetésén. Rohács Réka a 15. helyen csapott célba, Balogh Vivien pedig a 24. lett.

Balogh Vivien újoncként ugrott a Lupa-tóba a magyarok közül, Rohács Réka viszont vasárnap már felmérhette a körülményeket, ő ugyanis tagja volt a magyar váltócsapatnak, amely vb-ezüstérmet nyert 6 kilométeren.

Az 56 induló közül az első mérési pontont Rohács a 14., Balogh a 23. pozícióban haladt át, az élen az ausztrál Moesha Johnson úszott. A második mérőpontnál továbbra is együtt haladt a mezőny, a két magyar pedig egymás mellett/mögött tempózott a 16. és a 17. helyen.

1,5 km után Johnson tartotta vezető pozícióját, akit a holland Sharon van Rouwendaal, valamint a táv címvédője, az olimpiai bajnok brazil Anna Marcela Cunha követett. Balogh Vivien és Rohács Réka nagyjából 40 másodperces hátrányban volt az élmezőnyhöz képest.

Féltávnál a holland átvette a vezetést, az elején bekezdő ausztrál ereje elfogyott, két olasz riválisa, valamint a francia Aurelie Muller is megelőzte, aki az utolsó körre már az első helyen fordult rá. Az olaszok is megindították a hajrát és átvették az első két helyet, Giulia Gabbrielleschi-Ginevra Taddeucci sorrendben, de a nagyjából tízfős élboly nagyon együtt haladt. Rohács közben a 15., Balogh a 17. helyen tempózott.

Végül a brazil címvédőt nem tudták legyőzni, így Kvandzsu után Cunha Budapesten is aranyérmet nyert, Muller csapott be másodikként, a bronzot pedig Gabbrielleschi szerezte meg. Rohács Réka a 15. helyen zárt, a magyar csapatban újonc Balogh Vivien pedig célfotót követően a 24. pozícióban ért célba.

Rohács Réka a vegyes zónában elmondta: abból a szempontból elégedett, hogy szeretett volna javítani a 2019-es kvangdzsui vb-n elért 18. helyezésén. Ugyanakkor hangsúlyozta: ez a táv ennyi indulóval sokkal inkább egy boxmeccsre hasonlít.

Remélem, a húgom meg fog edzeni engem, mert egy igazi kis vérszívó, és ha majd együtt készülünk, azt kérem tőle, hogy végig verjen

– nyilatkozta Rohács, akinek 2008-as születésű testvére, Luca ugyancsak nyíltvízi úszó.

Balogh Vivien elmondta, elégedett, hiszen az idei célját már azzal meg tudta valósítani, hogy kijutott a világbajnokságra és az öt kilométer mellett az olimpiai számban, 10 kilométeren is bizonyíthat.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)