Sport

Téli Olimpia 2022 - Peking

Helyszínek
 • Beijing National Stadium
  Beijing National Stadium

  A különleges stílusa miatt a Pekingi Nemzeti Stadion a Madárfészek becenevet viseli. Az ikonikus helyszínen tartották a 2008-as pekingi olimpia megnyitó- és záróünnepségét, illetve az akkori atlétikai és labdarúgó számoknak is ez a létesítmény adott helyet. Bár a téli olimpia során sporteseményt nem rendeznek a stadionban, a megnyitó és záróceremóniát a Madárfészekben tartják.

 • Beijing National Aquatics Center
  Beijing National Aquatics Center

  A Vizeskocka becenevű létesítmény komoly szerepet játszott a 2008-as nyári olimpia megrendezésében. A vizesközpontban tartották ugyanis az úszó, szinkronúszó és műugró versenyeket. A téli olimpián a curling és a kerekesszékes curling megmérettetései zajlanak majd a helyszínen, amit most joggal nevezhetnénk Jégkockának is.

 • Beijing National Indoor Stadium
  Beijing National Indoor Stadium

  A Legyező becenév a dizájnra utal, mely egy tradicionális kínai legyezőt idéz. Az aréna 2008 nyarán a ritmikus gimnasztika, a gumiasztal és a kézilabda megmérettetéseinek adott otthont. Ezúttal fagyosabb hangulatra számíthatnak a tévénézők, mivel a jégkorongozók veszik át az uralmat a csarnokban. Nem először rendeznek jégkorongtornát az arénában, 2015-ben itt játszották a női világbajnokságot.

 • National Speed Skating Oval
  National Speed Skating Oval

  A gyorskorcsolyázók számára épített csarnok az egyetlen olyan létesítmény, amit frissen, a 2022-es téli játékok miatt húztak fel. A 2008-as ideiglenes gyeplabda stadion és az íjászpálya helyén épült meg a csarnok, amely 12 ezer férőhelyes. Sajnos a kihasználtság a nullához konvergál, mivel a járványügyi korlátozások miatt nem lesznek nézők a játékokon.

 • Capital Indoor Stadium
  Capital Indoor Stadium

  Az arénát belengi a történelmi térerő. Itt rendezték a pingpong diplomácia híres mérkőzését az Egyesült Államok és Kína között, mely az egyik indikátora volt a két ország közti diplomáciai kapcsolat létrejöttének. 2004-ben ebben a csarnokban játszották az egyik első NBA meccset Kínában. A 2008-as olimpiai játékokon pedig a röplabdázóké volt a főszerep a helyszínen. Talán ez az aréna kapja majd a legtöbb figyelmet a magyar szurkolóktól. Itt rendezik ugyanis a rövidpályás gyorskorcsolya versenyeket, melyen szinte minden számban van magyar induló. Sőt, az 5000 méteres férfi váltóban címvédőként rajtol a magyar csapat.

 • Wukesong Sports Centre
  Wukesong Sports Centre

  2008-ban a kosárlabdák pattogtak a Vukeszung Sportközpontban, most a jégkorongé lesz a főszerep az arénában. A járványügyi korlátozások miatt sajnos a 18 ezer ember befogadására képes csarnok lelátói konganak majd az ürességtől, pedig már csak a méretekből adódóan parázsló hangulatot szíthattak volna a szurkolók.

 • Big Air Shougang
  Big Air Shougang

  Az egyik legkülönlegesebb helyszíne a 2022-es téli olimpiának minden bizonnyal a Soukangi Big Air építmény. Egy már nem műkődő acélmű oldalába építették a sáncot, az ugrató pedig nem egy ideiglenes konstrukció, hanem a játékok után is igénybe vehetik majd a sportolók. Előtte viszont a világ legnehezebb trükkjeit mutatják majd be rajta a freestyle síelők és snowboardosok.

 • National Sliding Centre
  National Sliding Centre

  A jencsingi National Sliding Centre Kína első, de egész Ázsia harmadik jégkatlanja. A bob, a szkeleton és a szánkó versenyek zajlanak majd a közel két kilométer hosszú jégvályúban, amely felett végig egy fatető óvja a versenyzőket az időjárás viszontagságaitól.

 • National Alpine Ski Centre
  National Alpine Ski Centre

  A Hsziaohaito hegyen létrehozott aplesi síközpontban hét pálya található, a legnagyobb eleje és vége között közel 900 méter a szintkülönbség. A Jencsing északnyugati részében található pályakomplexum az olimpia után is használatban marad, több nemzetközi versenyt szeretnének itt rendezni.

 • National Ski Jumping Centre
  National Ski Jumping Centre

  A külsőre a kínai kultúrában elterjedt ruyi talizmánt (a hatalmat és a szerencsét szimbolizáló tárgy, egyben vallási kellék) idéző sánc a Hó Ruyi becenevet viseli. A sötétben mesébe illően világítják ki a sáncot, gyönyörű látványra számíthatnak a tévénézők. Az olimpia után a kínai válogatott edzésre használja majd a sáncot, illetve turistaszállóként is üzemel majd a létesítmény.

 • National Biathlon Centre
  National Biathlon Centre

  Az Nemzeti Biatlonközpont az egyike az újonnan épült létesítményeknek a 2022-es téli olimpiára. A Csangcsiakou városában épült pálya az olimpia után a kínai válogatott edzésére, illetve turistaszállóként szolgál.

 • Genting Snow Park
  Genting Snow Park

  A 2022-es téli olimpián az összes freestyle sí- és snowboard versenyt a Genting Snow Parkban rendezik – kivéve a big air számokat. A síközpontot nem az olimpiára építették, épp ellenkezőleg: a hétköznapi emberektől vették kölcsön a téli olimpia idejére, korábban bárki csúszhatott egy jót a havas lejtőkön.

 • National Cross-Country Centre
  National Cross-Country Centre

  A sífutóközpont az a sífutás és az északi összetett versenyszámainak ad otthont az olimpia idején. A játékok utánra is tele vannak tervvel a rendezők: a pálya egy részét parkká alakítják, és szabadidős télisport-központot csinálnak belőle.