2024. június 14. 21:00
Németország 5
Skócia 1

Az MLSZ-nek nincs beleszólása, hogy az UEFA mit tart tiltott jelképnek

GettyImages-1040672010
2023.01.26. 16:37
A Nagy-Magyarország-drapériát nem a magyar, hanem a nemzetközi szövetség tiltja egy lista alapján, ezért kellett szigorításokat bevezetnie az MLSZ-nek. A magyar szövetség egykori elnökségi tagja hangsúlyozta: lázadhatunk a tiltás ellen, de ezzel csak a magyar labdarúgásnak és a magyar csapatoknak ártanánk.

Az Index is foglalkozott azzal a nagy port kavaró hírrel, miszerint a Magyar Labdarúgó Szövetség nem engedélyezi a Nagy-Magyarországot ábrázoló molinók, zászlók és drapériák bevitelét a magyar válogatott mérkőzéseire.

A labdarúgó-szövetség a Mandiner megkeresésére megerősítette, hogy valóban tiltott a jelkép használata, ám nem az ő, hanem az UEFA döntése értelmében, és az alapja az európai szövetség ernyőszervezete, a FARE (Football against Racism) által összeállított tiltott jelképek listája. Borbély Zoltán jogász, az MLSZ egykori elnökségi tagja és szóvivője a lapnak elárulta, hogy 

a magyar szövetségnek abba nincs beleszólása, hogy az UEFA mit tart tiltott jelképnek.

A politikai jellegű megnyilvánulásokat a FIFA és az UEFA bünteti. A magyar válogatott és kupacsapataink mérkőzésein is az ő szabályaikat kell betartani – szögezte le Borbély Zoltán, aki kiemelte, hogy „lázadhatunk a tiltás ellen, de ezzel csak a magyar labdarúgásnak és a magyar csapatoknak ártanánk”. Mint azt elmondta, a vita nem a szurkolók és az MLSZ között van, hanem a szurkolók és a nemzetközi szervezet között.

Nem a jelkép, hanem az üzenet tartalma a probléma

Az MLSZ egykori szóvivője felidézte a 2012-es Magyarország–Izrael barátságos mérkőzésen történteket, ahol többek között az árpádsávos zászlók kihelyezése miatt a FIFA zárt kapus meccsekkel büntette a magyar szövetséget.

Nem is magával a jelképpel volt a probléma, hanem annak politikai tartalmával, azzal, amire utalt

– fogalmazott Borbély Zoltán, aki hozzátette: az MLSZ a CAS, azaz a Nemzetközi Sportdöntőbíróságnál fellebbezett a döntés ellen, a büntetést pedig később enyhítették is, részben elfogadták az érveinket.

Ugyanakkor a dolog visszásságát jól mutatja az a meghökkentő eset, hogy annak idején az UEFA a máltai szövetséget azért büntette meg, mert az egyik meccsen megjelent a „Don’t kill the white birds” szlogen. Ez egy ottani zöldpárttól eredt, amely tiltakozott az ottani illegális – évente több százezer állat elpusztítását eredményező – madárvadászat ellen. Az UEFA azért marasztalta el a máltaiakat, mert ezt a szlogent is politikainak minősítette, mert egy párt használta.

A szurkolói sálakra vagy pólókra nem vonatkozik a tiltás, ugyanakkor ha például a magyar szurkolók egy koreográfia keretében élőképpel formálnának Nagy-Magyarországot, az Borbély Zoltán szerint megint csak egyértelműen szankciókat vonna maga után

– válaszolta a lap kérdésére Borbély Zoltán.

(Borítókép: Soeren Stache / picture alliance / Getty Images)