Mexikóból indult, és a világ után most az Etele Plazát készül meghódítani

2023.04.18. 16:13
Április 18. és 23. között rendezik a Padel4All szabadidősport-eseményt, amely az Európai Padelszövetség négy tagja – Lengyelország, Németország, Csehország és Magyarország – országhatárain átívelő rendezvénysorozatának magyarországi állomása. Kedd délután az eseménynek otthont adó Etele Plazában tartottak sajtótájékoztatót a szervezők.

Kerekes Péter, a Magyar Padel Szövetség elnöke a sportág történelmi bemutatásával kezdett. 1969-ben egy mexikói illető teniszpályát akart építeni, ami a szabványméretnél jóval kisebbre sikerült, ráadásul minden oldalról betonfal vette körül a játékteret. Egy idő után aztán megunták, hogy folyamatosan megszakad a játék a falak érintése miatt, így úgy döntöttek, annak használatát is engedélyezik. Így született meg a padel, amely aztán a latin vonalnak köszönhetően eljutott Spanyolországba, azóta pedig a világon szinte mindenhol megismerkedtek vele. 

A sportág a tenisz és a squash keveréke, párok játszanak egymás ellen egy üvegfallal és kerítéssel körbevett, 20 méter hosszú és 10 méter széles pályán. Izgalmas és társasági játék, ami nagyon gyorsan elsajátítható és élvezhető, függetlenül a tudásszinttől. A padel az egyik leggyorsabban fejlődő sport a világon, a FIP (Nemzetközi Padelszövetség) adatai szerint 90 országban 25 millióan űzik. 

A magyar szövetséget 2016-ban alapítottuk meg, az első pályát pedig két évvel később, 2018-ban adtuk át. Azóta hazánkban már 36 játéktér épült, jelenleg pedig tíz újabbnál zajlanak munkálatok

– mondta Kerekes Péter.

Az Európai Unió által társfinanszírozott Padel4All nemzetközi roadshow négy országon száguld át, országonként legalább egy eseménnyel, ahol a legfőbb cél a sportág minél szélesebb körű népszerűsítése.

A roadshow első állomása sikeresen lezajlott Varsóban, a következő eseményre pedig a budapesti Etele Plazában kerül sor, ahol egy padelpályát is felállítottak. Az eseményen hírességek részvételével folyamatosan zajlanak a színes és szórakoztató programok. 

  • CSR-tevékenység keretein belül a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Magyar Speciális Olimpia Szövetség tenisz szakág válogatott sportolóinak padeltornája.
  • Nemzetközi padelválogatottak (lengyel, német, cseh, magyar) tornája.
  • Hírességek összecsapása, amelyeken többek között Kabát Péter, Gianni Annoni, Nagy Ervin vagy Szabó Győző is ütőt ragad.

Utóbbi ott volt a sajtótájékoztatón, amelyet követően az Indexnek is nyilatkozott.

„Nem áll távol tőlem a sport, az egyetemi évek alatt még kollégiumi bajnoki címet is nyertem asztaliteniszben. Iszonyatosan jó sport a padel, nem véletlenül vállaltam el a nagykövet szerepét, és próbálom én is népszerűsíteni minden felületen és platformon – csak olyan dolgok mögé állok be ugyanis, amiket szeretek. 

Évekkel ezelőtt hallottam már róla, de különböző okok miatt csúszott a kipróbálása. Amikor viszont végre megtörtént, azonnal megfogott. Rendkívül élvezem, heti egy-két alkalommal ütőt ragadok, és óriási elánnal vetem bele magam az edzésekbe.

Meccshelyzetekben sajnos sokszor stresszelek, így a gyakorlásokat jobban élvezem, de egyébként tudok veszíteni, nálam a játékon és a mozgáson van a hangsúly” – mondta lapunknak az 52 éves, Jászai Mari-díjas színész.

A budapesti eseményen a jótékonykodás is fontos szerepet kap: a Sharity alkalmazás segítségével – amely ráadásul magyar innováció – digitálisan lehet majd támogatni a Wonderflora & CMT Alapítványt, amely egy ritka genetikai betegségben szenvedő gyerekeken próbál segíteni.

„Az applikáció igyekszik hatékonyabbá tenni és megváltoztatni az adományozási kultúrát, ráadásul teljesen, az utolsó fillérig átlátható és nyomon követhető a pénzmozgás” – mondta Bársony Farkas ügyvezető, aki azt is elárulta, hogy a hatnapos esemény sztárvendégeivel aláíratott padelütőre is lehet majd licitálni, amelynek teljes bevételével az alapítványt támogatják majd.