Lemondott a Francia Olimpiai Bizottság elnöke

2023.05.25. 14:07
Valamivel több mint egy évvel a 2024-es párizsi nyári játékok kezdete előtt lemondott tisztségéről a Francia Olimpiai Bizottság (CNOSF) elnöke, Brigitte Henriques.

Henriques arra kérte a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB), hogy indítsa el a CNOSF belső ellenőrzését a Didier Seminet korábbi főtitkárt és az őt érintő, régóta tartó konfliktus kapcsán. A most lemondott Henriques két hónapos betegszabadság után tavaly decemberben tért vissza pozíciójába, miután Seminet-t „lelki bántalmazással” vádolta. Seminet tagadta a vádakat, és rágalmazási pert indított Henriques ellen.

A bizottság – amely nem áll kapcsolatban a Párizs 2024 szervezőbizottsággal – közleményéből kiderül, hogy ideiglenesen az eddigi főtitkár, Astrid Guyart veszi át a szervezet irányítását, akinek elsődleges feladata az lesz ebben az átmeneti időszakban, hogy az igazgatótanáccsal közösen három hónapon belül megszervezze és megválassza az új elnököt a tagjai közül.

Henriques az elődjével, Denis Massegliával is vitában állt, ügyvédje, Arash Derambarsh állítása szerint védencét és a bizottságot is „hamis információkat és hazugságokat tartalmazó” kampány célpontjává tették.

A 2024-es párizsi olimpiát július 26. és augusztus 11. között rendezik.