Magyar diák nyerte meg a rangos Térképrajz-versenyt

2023.08.28. 13:24
Első helyezést ért el korosztályában Emmert Olivér Én így képzelem… című munkája a dél-afrikai Fokvárosban megrendezett ICA Térképrajz-verseny nemzetközi döntőjén. A megméretésen 32 ország 176 versenyzője vett részt.

Emmert Olivér mohácsi diák rajza a 9–12 éves korcsoportban ért el első helyezést, 62 pályamunka közül: Olivér 40 pontot kapott, őt követte egy kanadai grafika 13 ponttal, a harmadik helyezett pedig egy indiai térképrajz lett 12 ponttal.  A tehetséges fiatal felkészítő tanára: Bosnyák Mihály volt.

Emmert Olivér térképrajza
Emmert Olivér térképrajza
Fotó: terkepismeret.elte.hu

A szavazásban 19 ország és a José Jesús Reyes Nunez (ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Intézet docense) által vezetett nemzetköz zsűri vett részt – írja az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikatudományi Intézet (ELTE IK PR) hétfői közleménye.

A Nemzetközi Térképészeti Társulás (International Cartographic Association, ICA) 1993 óta kétévente rendezi a Barbara Petchenik emlékére alapított gyermek-térképrajzversenyt, amelyet minden alkalommal az ICA soros nemzetközi konferenciáján tartanak.

A verseny témájának címe idén A jövő világom térképe volt. A megmérettetésen négy korcsoportban, 6 és 15 év közöttiek vehettek részt. Magyarországot hat térképrajz képviselte.

A díjazott műveket elismert nemzetközi szervezetek jelentethetik meg képeslap vagy poszter formájában.

Magyarország eddig mind a tizennyolc nemzetközi versenyen képviseltette magát, és több magyar térképrajz díjat is kapott – áll a közleményben.