Egyesültek a hazai e-sport szervezetei

2023.09.26. 15:10
Beolvadt a Magyar E-sport Szövetségbe (HUNESZ) a korábbi Nemzeti Gaming és Esport Sportági Szövetség (NGES), így egyesültek a hazai e-sport szervezetei. A tisztújító közgyűlésén az elnökségi tagok mellett egyúttal az új elnököt is megválasztották Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója személyében, a korábbi alapító elnök, Biró Balázs György főtitkárként viszi tovább a szövetség szakmai vezetését – olvasható a Magyar E-sport Szövetség sajtóközleményében.

A  szeptember 23-i volt az első nagyobb szabású tisztújítás a HUNESZ életében. Mindennek előzménye, hogy a szervezet még idén tavasszal módosította az alapszabályát: kilenc fősre bővítette az elnökség létszámát, az elnöki posztot pedig elnöki, illetve főtitkári pozícióra választotta szét.

Az e-sport jelentősége és szerepe mára vitathatatlanul megerősödött, így a Magyar E-sport Szövetség elnökeként képviselni a hazai e-sportot megtisztelő és felelősségteljes feladat. Célom, hogy ez a 21. századi sportág kiemelkedő figyelmet és megbecsülést kapjon, melynek első meghatározó lépése az az összefogás, amely a mai nappal kezdetét vette. A Szövetség elkötelezettsége a hazai e-sport márka megerősítése iránt stabil bázis ahhoz, hogy a digitalizáció adta lehetőségekre és a sportoló csapatokra, közösségekre építve hazai és nemzetközi szinten egyaránt növekedési pályára állítsuk az e-sportot.

– hangsúlyozta Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója, a HUNESZ új elnöke. 

A főtitkári posztért a szövetséget az elmúlt hat évben vezető alapító elnök, Biró Balázs György indult, aki új pozíciójában folytatja tovább a HUNESZ szakmai vezetését:

„Örömmel mondhatom el, hogy újabb mérföldkőhöz érkezett a Magyar E-sport Szövetség. A korábbi Nemzeti Gaming és Esport Sportági Szövetség immár valamennyi tagja belépett a szervezetünkbe, ezzel tagjaink száma 64-re emelkedett, és a szakmai csapatai a HUNESZ szakember gárdáját fogják erősíteni. Emellett az NGES vezetőségéből többen is bekerültek az új elnökségünkbe a szombati tisztújítás során, így például korábbi elnöküket, dr. Balázs Pétert is a vezetőségünkben köszönthetjük. Az NGES tehát beolvadt a Magyar E-sport Szövetségbe, ennek köszönhetően egyesültek a hazai e-sport szervezetei. Őszintén hiszem, hogy Rékasi Tibor, új elnökünk megválasztásával és az egyesült szövetséggel mélyebb társadalmi elfogadás mellett új szintre léphet idehaza a versenyszerű videojátékos közösség.”

A szövetség céljai között szerepel az egységes fellépés az e-sport életért, annak támogatása, fejlesztése, népszerűsítése, bajnokságok szervezése, etikai és jogi alapok lefektetése, érdekképviselet, valamint egy egészséges magyarországi e-sport ökoszisztéma kialakítása.

A Magyar E-sport Szövetség teljes jogú tagja a Nemzetközi E-sport Szövetségnek (IeSF) Emellett a HUNESZ alapítója az Európai Esport Szövetségnek a V4 Esport Koalíciós Szövetségnek, és tagja a World Esport Consortiumnak és a Global Esports Federationnak.