Olasz focibotrány: Európa-bajnok sztárjátékost hallgattak ki a nyomozók

2023.11.17. 15:03
Még mindig tart az olasz labdarúgás újabb csalási botránya, a népszerű játékosok illegális sportfogadási ügye. Ezúttal a csaknem ötvenszeres válogatott, Európa-bajnok védőt, Alessandro Florenzit hallgatták ki a nyomozó hatóságok.

Október elején derült ki, hogy az olasz szövetség vizsgálatot folytat Nicolo Fagiolival, az olasz élvonalban szereplő Juventus labdarúgójával szemben, mivel a vádak szerint a játékos megsértette a profi futballisták sportfogadással kapcsolatos szabályait. A 22 esztendős, egyszeres válogatott Fagioli saját maga jelentette fogadási ügyét, miután

SPORTFOGADÁSAIBÓL JELENTŐS, TÖBB FOGADÁSI PLATFORMON ÖSSZESEN HÁROMMILLIÓ EURÓS TARTOZÁST HALMOZOTT FEL.

Az egymillió eurós éves bérrel rendelkező Fagioli vádalkut kötött a hatóságokkal, és pestiesen szólva köpött – a társairól. Elmondása alapján az U21-es válogatottban csapattársa, Sandro Tonali ismertette meg a lenyomozhatatlan, illegális oldalakon történő fogadásokkal, amibe ő hobbiból, unaloműzésből ment bele. Fogadott teniszre és futballra, utóbbiban klubok és válogatottak meccseire egyaránt, leggyakrabban a mérkőzés időtartama alatt. Azt viszont hangsúlyozta, hogy sajátra és végeredményre soha. Fagioli vádalkut követően 12 500 eurós pénzbüntetést, valamint egyéves eltiltást kapott, amelyből 7 hónapot kell letöltenie. 

Miután Fagioli beszélt, a rendőrség kihallgatta Nicolo Zaniolót (Aston Villa) és Sandro Tonalit (Newcastle United) is. A két futballista közül Tonali elismerte a vádakat és szerencsejáték-függőségét, de elmondása alapján saját csapata meccseire nem fogadott, csupán pókerezett, blackjackezett.

Végül az olasz szövetség (FIGC) tíz hónapra eltiltotta a Newcastle United olasz válogatott futballistáját, aki feltáró jelleggel beszélt a hibájáról az ügyészek előtt. A vádalku alapján tíz hónapos eltiltás mellett nyolc hónap kötelező rehabilitáción kell megjelennie.  

Nicolo Zaniolo viszont nem kötött alkut a nyomozókkal, és továbbra is azt hangoztatja, hogy ő nem szegte meg az erre irányuló rendelkezéseket. A játékos így jelenleg is tagja Luciano Spaletti olasz válogatott keretének, amely péntek este Észak-Macedónia ellen lép pályára az Eb-selejtező-sorozatban.

Nicolo Fagioli, Sandro Tonali és Nicolo Zaniolo után a héten aztán újabb játékos ellen indult nyomozás, miután felmerült annak a gyanúja, hogy az AC Milan 49-szeres válogatott jobbhátvédje, Alessandr Florenzi is szabálysértést követett el azáltal, hogy futballmérkőzésekre fogadott. A Sky Sport Italia szerint 

Florenzit egy órán át hallgatták ki a torinói ügyészségen

Manuela Pedrotta ügyésznő, valamint a nyomozók jelenlétében.

Az ANSA hírügynökség beszámolója szerint az Európa-bajnok jobbhátvéd a kihallgatáson kijelentette, hogy soha nem fogadott futballmérkőzésekre, viszont elismerte, hogy játszott szerencsejátékot, például rulettezett.

Érdekesség, hogy Florenzit ugyanazok az ügyvédet képviselik, akik korábban Zaniolót védték. Amennyiben a nyomozók elfogadják Florenzi állításait, és nem tudják bizonyítani, hogy a játékos fogadott meccsekre, akkor maximum pénzbüntetést kaphat. 

A La Gazzetta dello Sport szerint Florenzi még a kihallgatása előtt tájékoztatta klubjának vezetőit az ügyről, és csütörtökön, illetve pénteken is a megszokott módon a csapattal edzett a Milan edzőközpontjában. 

Kíváncsi a magyar válogatott szövetségi kapitányának eddigi karrierjére és életére? Megjelent az IndaPress kiadásában Folytassa, Mister! címmel Marco Rossi életrajzi könyve, exkluzív fotókkal és soha nem hallott történetekkel. Kattintson ide a könyv megvásárlásához!