Az olimpiai újonc párizsi részvétele biztosra vehető, a legjobb magyar eredménnyel bíró küzd érte

2023.11.21. 11:55
Az újonc Lehmann Csongor olimpiai részvétele már biztosra vehető a 2024-es párizsi ötkarikás játékokon, azonban további három kiváló magyar férfi triatlonos részvétele még nem biztos. A tokiói olimpia hetedik helyezett Bicsák Bencének, Dévay Márknak és a riói olimpikon Faldum Gábornak egymással is meg kell küzdeni a kvótáért, hiszen a szabályok értelmében egy nemzetből nemenként maximum hárman lehetnek ott az ötkarikás játékokon.

Érdekes a helyzet, hiszen mindhárman indulást érő pozícióban vannak.

A legfrissebb egyéni olimpiai kvalifikációs rangsorban (ami bő egy héttel ezelőtti állapot) Lehmann a 8., Bicsák a 24., az aquatlonban világbajnok Dévay a 26., a hétszeres magyar bajnok Faldum pedig a 31.

A szimulációs olimpiai kvalifikációs rangsorban (ami ugyancsak egy héttel ezelőtti adat, és már a vegyes váltók eredményeit is figyelembe veszi) Lehmann a 24., Bicsák másodmagával holtversenyes 31., Dévay másodmagával holtversenyes 32., Faldum pedig három rivális társaságában a 34. helyen áll a rangsorban.

A kvóták a kvalifikációs versenyek tavaszi zárása, valamint a vegyes váltók pótkvalifikációs viadala után kerülnek kiosztásra, azok azonban nem névre, hanem nemzetre szólnak.

A férfiaknál jelenleg a maximális három, a nőknél egy magyar triatlonos szereplésére van kilátás az egyéni rangsor alapján.

A végső döntést a szövetségeknek kell meghozni, hogy kit indítanak, mert a kvóta nem névre szól. Nagy meglepetés azonban nem várható, általában az indul, aki a kvótát megszerezte. Az viszont új helyzetet jelent, ha a három versenyző ilyen szorosan van egymáson a rangsorban. Így a szövetségnél még döntési kényszer is lehet abból, hogy Lehmann mellett melyik két versenyző képviselje a magyar színeket a férfiaknál a jövő nyári ötkarikás játékokon.

A 28 éves Bicsák Bence a köztévének szerdán azt mondta, az idei éve összességében jó volt, bár eredmények tekintetében viszont nem tudta azt hozni, amit szeretett volna.

Az edzőim már az alapozásnál elmondták, hogy a mostani év az építkezésről szól majd, és ez így is lett, a végére erősebbnek érzem magam, fejlődtem mentálisan és fizikálisan is

– nyilatkozta a 2021-es tokiói olimpián egyéniben hetedik helyezett, aki a spanyolországi Gironában edz, ahol elmondása szerint előre megtervezett, „nagyon profi” munka folyik.

 „Egyelőre arra koncentrálok, hogy kijussak az olimpiára, és mivel most jó helyen állok a világranglistán, némileg nyugodt lehetek. Ugyanakkor a kvalifikációs időszak most következő része lesz a legfontosabb, ebben lesz még három-négy verseny, amelyekből legalább kettőn kiemelkedő eredményt kellene elérnem” – folytatta Bicsák.

A magyar szövetség oldalán megjelent egy interjú Lipták Tamással, a szövetség szakmai igazgatójával, aki elmondta, hogy a férfiakkal ellentétben a nőknél nem állnak ennyire jól a kvótaszerzéssel.

A hölgyeknél ennél rosszabbul állunk. Úgy tűnik, Kuttor-Bragmayer Zsanetten (42.) kívül az egyéni kvalifikációból nem jut ki más. Kropkó Márta (89.) és Kovács Zsófia (106.) is biztatóan zárta az évet, de előfordulhat, hogy már egy hibátlan év eleji teljesítménnyel sem fognak tudni odaérni... Viszont a mix váltóval még meglehet a részvétel, azonban jelenleg a 13. helyen áll a váltó, és a kilencedik hely kell az olimpiai induláshoz.

Február végén Új-Zélandon kezdődik meg a kvalifikáció utolsó szakasza. A párizsi olimpia július 26. és augusztus 11. között kerül megrendezésre.

(MTI/Index)

(Borítókép: Bicsák Bence, fotó: MTI archív/ Czeglédi Zsolt)